Foto: TT

Återupptagna fredssamtal om Ukraina avbrutna

Uppdaterad
Publicerad

Efter bara fyra timmars samtal avbröts fredsförhandlingarna om Ukraina idag. Samtidigt har strider fortsatt i den östra delen av Ukraina.

Dagens återupptagna förhandlingar i Minsk i Vitryssland var  det första mötet sen vapenvilan bröts i september. Delegationer från regeringen i Kiev och rebellernas självutropade Donetsk-republik fanns på plats liksom ryska diplomater, Ukrainas tidigare president Leonid Kutjma och OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa).

Men redan efter fyra timmar avbröts samtalen. Ukrainas tidigare president Leonid Kutjma sa att rebellernas representanter kom med omöjliga ultimatum. De vägrade att diskutera en plan för en verklig vapenvilla och tilklbakadragande av tunga vapen, enligt Kutjma.

15 soldater dödade

Ukrainas försvarsminister Stepan Poltrak sa i dag i Kiev att 15 ukrainska soldater har dött det senaste dygnet vid striderna mot proryska rebeller. Särskilt hårda strider har pågått kring staden Debaltseve, ev viktig väg- och järnvägsknut norr om den rebellkontrollerade staden Donetsk.

Donetsk beskjuts

Inifrån rebellernas Donetsk kom idag rapporter att regeringssidans beskjutning den gångna natten drabbat civila och att en person dödades när ett bostadshus träffades.

– Saker flög omkring i rummet, det var skrämmande, fönster och vattenledningar förstördes, berättar Olga för nyhetsbyrån Reuters tv-team i Donetsk.

– Tre granater hamnade utanför huset, man måste vara rädd hela tiden, säger Olga som bor kvar i Donetsk trots att striderna har fortsatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.