Palestinier bär en skadad pojke som evakuerades från en byggnad som förstördes i en israelisk flygattack tidigt på söndagsmorgonen. Minst 30 personer uppges ha dödats på söndagen. Foto: TT

10 döda i attack mot FN-skola i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

En FN-skola träffades av vad som verkar vara en israelisk flygattack. Minst 10 personer dödades och ytterligare 35 skadades, uppger AP.Tidigare på söndagen rapporterades om minst 30 döda i andra attacker i Gaza.

Enligt Ashraf al-Kidra på Gazas hälsomyndigheter dödades minst 10 personer och 35 skadades efter en attack nära en pojkskola i staden Rafah, skriver AP.

Robert Turner, chef för FN:s flyktingorgan i Gaza säger att de preliminära undersökningarna visar på att explosionen var ett resultat av en israelisk flygattack nära skolan, uppger AP.

Konflikten i Gaza 2014

Runt 3.000 människor hade sökt skydd i skolan. Enligt Turner ska en FN-medarbetare ha dödats, skriver AP.

– Vi har inte några bekräftade uppgifter ännu men den initiala rapporten säger att det var någon slags flygattack på en gata utanför ett av våra härbergen, säger Turner till AP.

Kaotiska scener

Vittnen berättar att attacken inträffade samtidigt som folk köade för mat.

AP beskriver kaotiska scener inne på skolområdet. Flera kroppar, bland dem barn, låg i blodpölar på marken. Blodiga fotspår färgade marken där folk rusade med skadade till ambulanser. Några av de skadade transporterades till Kuwaiti-sjukhuset i Rafah, andra behandlades i vad som verkade vara en provosorisk klinik i ett tält, uppger AP.

Flera döda kroppar låg på golvet insvepta i vitt tyg.

Till en början rapporterade AP att det inte omedelbart var klart om attacken var ett resultat av israelisk eller palestinsk eldgivning.

Israel har i nuläget valt att inte kommentera.

Minst sex FN-anläggningar, inklusive skolor, har träffats av israelisk eld sedan konflikten började, något som fördömts internationellt. Varje gång har Israel sagt att de svarat på raketbeskjutningar som skett från skolorna eller andra attacker i närheten. 

Under konflikten har det vid flera tillfällen avslöjats att Hamas utnyttjat FN-byggnader för att bland annat gömma sina raketer, något som fördömts av FN-organet UNRWA.

Många döda i andra attacker

Tidigare på söndagen slog artillerigranater in i två höga kontorsbyggnader i centrala Gaza City och stora explosioner hördes med några få sekunders mellanrum, uppger polis och övriga vittnen enligt Reuters.

Enligt Ashraf al-Kidra 30 dödades palestinier under söndagen, inklusive nio som dödades i en attack på den södra Gazaremsan.

Israel säger att man genomfört 180 attacker på söndagen.

Vill förstöra alla tunnlar

Samtidigt som striderna pågick lämnade ett flertal israeliska stridsvagnar och andra fordon Gaza, uppger Reuters. I ett tv-sänt tal sent på lördagen, uppgav Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att man skulle ompröva den militära operationen efter att Israel förstört alla Hamas tunnlar. Enligt säkerhetstjänsten håller uppdraget med att förstöra tunnlarna på att trappas ner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet