Attack planerad mot EU-kommissionen

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen var ett av de tilltänkta målen för terrorattacker anhängare till jihadistgruppen Islamiska staten (IS) planerade, enligt belgiska myndigheter. Flera personer greps under lördagen och dåden kunde avvärjas.

Enligt den holländska tv-kanalen NOS ska två av de gripna vara från Haag i Nederländerna.

”De planerade en attack. Ett av målen var EU-kommissionens byggnad... Enskilda kommissionärer var inte speciellt utvalda. Det skulle mer vara som attacken mot det judiska museet, med målsättning att döda så många som möjligt,” rapporterade NOS och refererade till anonyma källor.

Ska ha återvänt från Syrien

Enligt tidningen L'Echos anonyma källor ska Belgare som rest till Syrien för att strida och sedan återvänt hem pekas ut. Enligt tidningen har 400 belgare rest dit och ett 90-tal återvänt.

– Vår utgångspunkt är att bland dem (de återvändande) är det mellan en och nio som försöker genomföra en attack, säger en källa – men lägger till att det är lågt räknat, med tanke på att det finns människor som hjälper jihadisterna.

Attack mot judiska museet i maj

Judiska museet i Bryssel utsattes för en attack i maj i år där fyra människor dödades. Fransmannen Mehdi Nemmouche är anhållen och misstänkt för morden. Han har tillbringat mer än ett år i Syrien och stridit med jihadister.

Flera attacker avvärjda runt om i världen

I torsdags meddelades att IS-anhängare hade planerat att skära halsen av slumpmässigt utvalda personer i Australien, i en form av ”demonstrationsmord”. I samband med det genomfördes landets hittills största antiterroroperation.

Över 800 poliser deltog då i razzior i Sydney och Brisbane. Femton personer greps, varav en än så länge har delgivits misstankar om allvarliga terrorbrott. Aktionen var riktad mot en grupp som planerat slumpmässiga våldsdåd mot allmänheten, sade rikspolischef Andrew Colvin vid en presskonferens, enligt AFP.

I veckan avslöjade NRK bakgrunden till det stora terrorlarmet i Norge i somras. Enligt deras uppgifter hade terrorister planerat att antingen ta sig in i ett slumpvis utvalda bostäder i Norge och döda alla därinne, eller att knivdöda personer i en större folkmassa. Enligt terrorexperten Kjetil Stormark skulle allt dokumenteras på bild och läggas ut på internet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.