Avrättning misslyckades i USA

Uppdaterad
Publicerad

Debatten om dödsstraffet i USA får ny kraft efter en misslyckad avrättning i Oklahoma.

Frågan rör inte det moraliska problemet kring straffet i sig, utan på det inhumana sätt som dödsdömda dödas på.

Fången Clayton Lockett skulle avrättas sent på tisdagen i delstaten Oklahoma. Hans död hade då redan skjutits upp en gång, sedan en domstol gett dödsdömda fångar rätt att veta innehållet i de giftinjektioner som ska ta deras liv. Injektionerna innehåller tre olika läkemedel, men många läkemedelsbolag vill inte leverera drogerna på grund av kontroverserna kring avrättningarna

Men delstatens högsta domstol beslutade att dödsdomen ändå skulle verkställas, och efter skymningen injicerades gifterna i Locketts blod.

Tretton minuter senare lyfte Lockett på huvudet och började mumla. Då avbröt läkaren avrättningen och ett skynke drogs för fönstret för att dölja scenerna för de vittnen som bevittnade händelsen.

”Kan bli vändpunkt”

Efter fyrtio minuter dog den dödsdömde av en massiv hjärtinfarkt, uppgav en talesman för fängelset. Medfången Charles Warner, som skulle ha avrättats några timmar senare, fick sin död uppskjuten.

– Det här kan bli den verkliga vändpunkten i debatten om dödsstraff, då människor blir äcklade av vad som hänt, säger Richard Dieter som leder organisationen Information om dödsstraffet och som följer dödsdomarna i USA.

– Detta kan leda till att avrättningar stoppas fram till dess att delstaterna kan bevisa att dödsdomarna kan verkställas utan problem. Denna kväll dödades någon genom inkompetens, säger Dieter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.