Foto: TT

Obama: Vi kan inte lösa krisen åt Irak

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Barack Obama sade vid en presskonferens på fredagen framför Vita huset att han tittar på flera alternativ att kunna bistå Iraks regering för att stoppa islamisternas offensiv. Men Obama underströk än en gång att det inte kommer bli aktuellt att skicka in amerikanska marktrupper.

Barack Obama försäkrade att USA noga följer utvecklingen i Irak och betonade även att utvecklingen är farlig för Irak och att den också kan komma att bli ett hot mot USA:s intressen och säkerhet. Därför överväger Obama nu en rad åtgärder för att stoppa jihadistrebellernas framfart. Han betonade att militära insatser från USA inte räcker för att stabilisera utveckligen.

– USA kommer göra sin del, med det är framför allt Iraks eget ansvar som en självständig nation att lösa sina problem, sade Obama.

Exakt vilka militära medel som USA överväger berättade Obama inte, men han sa uttryckligen att det inte kommer bli aktuellt att skicka marksoldater.

– Det här är ett regionalt problem som kommer ta lång tid att lösa. Vilka åtgärder vi tar till beror hur Iraks regering agerar, sade Obama.

Möjliga medel som USA kan ta till är attacker med drönare, vanliga flyganfall samt att dela med sig av underrättelsematerial. Obama sade även att det kommer ta ett par dagar innan de bestämt sig för en strategi.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.