Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi. Foto: Scanpix

Berlusconi vill bli premiärminister – igen

Uppdaterad
Publicerad

Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi ställer upp i nästa års nationella val.

-Jag ställer upp för att vinna, sade den 76-årige mediemogulen och miljardären till journalister på fotbollslaget Milans träningsplan i Milano och tillade att han gjorde det av ”ansvarstagande”.

Berlusconi tvingades förra året bort från premiärministerposten under förödmjukande omständigheter. Efter ett antal uppmärksammade skandaler med unga kvinnor, dyra fester och misstankar om mutbrott var det till slut den havererade italienska ekonomin som tvingade fram hans avgång för nästan precis ett år sedan.

Italien har sedan dess letts av teknokraten Mario Monti.

I slutet av oktober fälldes Silvio Berlusconi för skattebrott i en italiensk domstol. Berlusconi dömdes först till fyra års fängelse, men domstolen kortade senare straffet till ett års fängelse. Domen väntas dock överklagas i flera instanser och tros hinna preskriberas innan den vinner laga kraft.

Men trots alla skandaler har det enligt Berlusconi själv funnits ett hårt tryck från omgivningen på honom att ställa upp i nästa års val.

– Jag har överfallits av förfrågningar, sade han i onsdags

Och i dag kom alltså beskedet om att 76-åringen satsar på politisk comeback.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.