Separatisterna i Donetsk har nerverna på utsidan

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s utsände Bert Sundström befinner sig i Donetsk, och beskriver stämningen som spänd och lite obehaglig. Men staden har inte rest sig för att stödja separatisterna.

– Kring den jättestora myndighetsbyggnaden precis i Donetsk centrum ligger bildäck, sandsäckar och taggtråd uppslängda. Framför ingången står en liten folksamling om kanske 30 personer som är där för att stödja separatisterna.

Det finns bilder och slagord som några nyfikna tar del av.

I ett litet tält sitter tanter och brer smörgåsar till de som finns inne i den ockuperade byggnaden, och några nyfikna läser propagandan om ”nazisterna i Kiev”.

– Och så kommer det folk med en matkasse i ena handen och en kamera i den andra och tar bilder av sig själva framför byggnaden.

Avslaget men spänt

Så stämningen är ganska avslagen, men ändå lite spänd. Som utlänning som inte uppfattas som tydligt prorysk känner man att det ligger lite misstänksamhet i luften, berättar Bert Sundström. Mitt framför ögonen på SVT:s utsände ger sig en grupp människor plötsligt sig på en person som de uppfattar som provokatör från den andra sidan.

– Så nerverna är lite utanpå, men det är ju väldigt få människor det handlar om. Det finns absolut ingen känsla av att ”här står folket i Donetsk samlat i uppror mot makten”.

Många känner obehag

De flesta Bert Sundström har talat med säger att de vill ha fred.

– Men det finns ett visst stöd för de som protesterar. Många är genuint övertygade om att det har inträffat en närmast fascistisk statskupp i Kiev, att regeringen är farlig och att man måste försvara sig mot den. Många känner ett stort obehag.

Och situationen kan ändras snabbt.

– Se bara på vad som hände i Slavjansk och Kramatorsk, säger Bert Sundström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.