Kristna irakier i ett tältområde efter att de, som många andra kristna, tvingats fly från sina hem. En del har hittat tak över huvudet i ett tillfälligt läger i Arbil. Enligt Carl Bildt, som är på plats i Arbil, finns så många som 600.000 internflyktingar i Duhokregionen i irakiska Kurdistan. Foto: TT och Erik Zsiga

Bildt: Vi har värsta krisläget på 70 år

Uppdaterad
Publicerad

Den humanitära situationen i norra Irak är utomordentligt allvarlig, säger utrikesminister Carl Bildt, på plats i den kurdiska staden Arbil.

Enligt Bildt finns omkring 600.000 internflyktingar i Duhokregionen i irakiska Kurdistan. Hälften av dem ska ha anlänt under de senaste två veckorna, uppger utrikesministern.

Carl Bildt kallar flyktingkrisen som sunnitiska extremistgruppen Islamiska staten (IS) har orsakat ”överväldigande”. På Twitter skriver Carl Bildt att 130.000 av flyktingarna bor i olika skolor medan ytterligare 145.000 tvingas bo utomhus i hettan.

FN:s flyktingorgan UNHCR inleder på onsdagen en massiv hjälpinsats, där bland annat 200.000 presenningar och 18.500 portabla kök ska lindra flyktingarnas värsta utsatthet i den 40-gradiga hettan.

Terroriströrelsen IS

Värsta läget sedan världskriget

Inte sedan andra världskriget har ”världen stått inför en sådan här koncentration av avgörande humanitära utmaningar” citerar utrikesministern EU:s kommissionär för humanitära frågor, Kristalina Georgieva. De övriga två samtidiga kriserna är en hotande svältkatastrof i Sydsudan och en flyktingkris undan sekteristiskt våld i Centralafrikanska republiken.

– Plus ebolasituationen, tillägger Bildt.

Hur ser du på EU:s och Sveriges ansvar för den irakiska splittringen och det sönderfall som har berett vägen för IS i Irak?

– Vi försökte ju, hela omvärlden har försökt ha en dialog med (den avgående premiärministern) al-Maliki.

Bagdad bojkottar kurderna

I måndags besökte Bildt och Georgieva Bagdad och förde samtal om den nya statsledning som omvärlden hoppas ska kunna ena landet mot IS. Den svenske utrikesministern betonar att Iraks politiska problem måste lösas för att katastrofen långsiktigt ska kunna avvärjas.

– Det gäller konflikten mellan centralregeringen och KRG (den kurdiska regionala regeringen). Sedan januari har inte Bagdad betalat några pengar hit och det råder akut ekonomisk kris, konstaterar Bildt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet