Birhat, 15, sjunger för Kobane

Uppdaterad
Publicerad

Han sjunger för hemstaden han tvingats lämna bakom sig. 15-årige Birhat Halinij är en av de hundratusentals människor som är på flykt från Islamiska Statens terror.

I ett läger vid syrisk-turkiska gränsen finns massor av människor, de är flyktingar från Kobane. Under en reportageresa för att följa några läkare stannar SVT:s team till här.

Då kommer han fram, 15-årige Birhat Halinij. Får jag sjunga en sång för er, undrar han.

Terroriströrelsen IS

– Det är en sång om Kobane.

Skriver texterna själv

Kameran rullar. Och Birhat Halinij sjunger – för en hemstad som håller på att drunkna, förgås och försvinna ur händerna på det kurdiska folket rakt in i IS stenhårda grepp. Det finns ett vemod i hans röst.

”Trädets skugga har blivit föräldralös. Har blivit utan mamma och utan bröder. Mammans röst hör man långt i fjärran, som blommor på berget. Som blommor bland träden”, sjunger Birhat Halinij.

Går i skolan

Innan IS slog till mot hans hemstad gick Birhat Halinij, precis som andra 15-åriga pojkar, i skolan.

Han skriver sina egna texter, men brukar inte stå framför kameran.

– Nej, jag sjunger bara själv. En gång har jag uppträtt, berättar Birhat Halinij.

Hundratusentals människor har flytt undan Kobane i samband med IS offensiv. Över 40 procent av staden står nu under terrorgruppens kontroll.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet