Foto: Scanpix

Biskopens lyxbygge – ett test för påven

Uppdaterad
Publicerad

Hårda protester mot den katolske biskopen i Limburg i Tyskland blir nu ett testfall för påven Franciskus. Är det allvar när påven talar om att kyrkan och präster ska leva mer sparsamt och stå på de fattigas sida?

Under hösten har det varit en protest- och mediestorm mot den konservative katolske biskopen Franz-Peter Tebartz-van Elst. Han anklagas för att ha undanhållit uppgifterna om de faktiska kostnaderna för renovering och nybyggnad av biskopskontor och biskopsbostad.

Lyxigt palats

När en särskild kommission granskade bygget visade det sig att kostnaderna skenat iväg, 31 miljoner euro eller runt 270 miljoner kronor är långt mer än vad som sagts från början. Många har upprörts över rapporter om lyxbadrum och ett privat kapell med ädelstenar.

Dessutom flög biskopen dyrt i första klass-flyg när han skulle besöka biståndsprojekt i Indien, men påstod i en tidningsintervju att han flugit den billigare business-class. En domstol har nu slagit fast att biskopen ljugit om flygresan.

Krav på avgång

Både präster och lekmän har reagerat mot biskopen som uppfattats som auktoritär och självsvåldig. Flera söndagar har det genomförts protestaktioner utanför domkyrkan.

– Det finns inget alternativ, han måste avgå, säger Jürgen Juresec.

– Jag önskar han skulle inse vad han ställt till med och avgå, tycker Dorotehea Nasabi.

Påven Franciskus inspirerar

Protesterna mot biskopen i Limburg sker mot bakgrund av att den nye påven Franciskus i Rom sagt att katolska kyrkan och prästerna måste stå på de fattigas sida och leva mer sparsamt och beskedligt. Många katoliker i Tyskland tycker idag att deras kyrka är omodern, toppstyrd och att lekmän och troende inte får insyn och del i kyrkans beslut.

– Det är vi som är kyrkan, och det är hela systemet som måste ändras, det räcker inte med att en enskild person byts ut, tycker  Regina Viecenz i den stora gruppen  protesterande utanför kyrkan.

Ärkebiskopen oroad

Den katolske ärkebiskopen i Tyskland Robert Zollitsch fick på torsdagen en audiens med påven i Vatikanen. ärkebiskopen har tidigare sagt att han är mycket oroad över vad som hänt i Limburg och att han hoppas biskopskollegan är självkritisk.

En biskop i katolska kyrkan förfogar självständigt över en stor del av stiftets pengar och har stor makt. En biskop kan egentligen endast avsättas av påven, eller så kan biskopen välja att självmant avgå.

– Vi har haft ett bra samtal, och jag hoppas på en snabb lösning i Limburg, sa ärkebiskopen Robert Zollitsch efter besöket hos påven, men han vill inte närmare precisera vad det betyder.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.