Jan Björklund (FP) varnar för att regeringens planer på att erkänna staten Palestina kan få konsekvenser för bilden av Sverige som neutralt land. Foto: TT

Björklund (FP): Ogenomtänkt och förhastat att erkänna Palestina

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiets Jan Björklund kritiserar Stefan Löfven och regeringens löfte om att erkänna staten Palestina. Utöver de utrikespolitiska konsekvenserna varnar han även för att beslutet lär leda till ett sämre samarbetsklimat i riksdagen.

Stefan Löfvens löfte om att erkänna staten Palestina har väckt upp starka känslor i Israel och USA, men också här på hemmaplan. Folkpartiledaren Jan Björklund tycker att regeringen går för fort fram.

– Den nuvarande regeringens beslut är ogenomtänkt och förhastat. Sverige har alltid haft en balanserad hållning till Israel och Palestina, både under alliansregeringen och under Göran Perssons tid, säger Jan Björklund.

Han menar att ett erkännande kommer att påverka bilden av Sverige som ett neutralt land.

– Det kommer att uppfattas som att Sverige tar ensidig ställning.

Oppositionen tillfrågades inte

Jan Björklund lyfter fram att regeringen visserligen är i sin fulla rätt att ta beslutet att erkänna Palestina, men att det är ett avbrott från praxis.

– Det finns en tradition av att den typen av beslut ska förankras i riksdagen, säger Björklund.

Enligt Folkpartiledaren hade de borgerliga oppositionspartierna inte tillfrågats om planerna på att erkänna Palestina. Nu varnar Björklund för att beslutet kommer att försämra samarbetsklimatet över blockgränserna i riksdagen.

Kräver först att Palestina erkänner Israel

Folkpartiet själva stödjer inte erkännandet, utan håller sig till den tidigare rådande, balanserade linjen. För att erkänna Palestina menar Jan Björklund att ett av de största hindren är det splittrade politiska läget inom det palestinska området.

– Världssamfundet bör erkänna Palestina den dagen ett enat Palestina är berett att erkänna staten Israel.

Han pekar särskilt ut Hamas-styrda Gaza. Hamas är stämplat som terroristorganisation av bland annat EU, och vägrar att erkänna Israel som en självständig stat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.