Bärplockare polisanmäler arbetsgivare

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 150 thailändska blåbärsplockare som säger att de inte fått ut sina löner för arbete i Sverige genomförde i dag en gemensam protestaktion. SVT:s korrespondent Niklas Sjögren har mött plockarna i Bangkok.

– Vi arbetade i en månad utan att få ett öre. De sa att vi var lata, säger från Yongyee Khantee från den thailändska staden Udon Thani, till SVT.

Hon plockade bär i trakterna kring Umeå och säger att det värsta är att hon inte fått någon information från sin arbetsgivare, det thailändska bemanningsföretaget M Phoenix Enterprise, kring varför hon inte fått någon lön.

Thailändskt uppror

Hon får medhåll från andra som plockade i trakterna kring Lesjöfors i Värmland.

Hoppas på polisen

Plockarna som i huvudsak kommer från de fattiga nordöstra delarna av Thailand samlades i dag utanför den thailändska polisens avdelning DSI, Department for Special Investigations.

En efter en lämnade de in kopior av sina kontrakt till polisen.

– Vår förhoppning är att polisen ska söka upp vår arbetsgivare, säger Yongyee Khantee.

Inga besked från arbetsgivaren

M Phoenix Enterprise har hittills hävdat att allt är ett missförstånd och att plockarna visste om att en stor del av deras lön skulle dras av för de kostnader som företaget haft för att ta plockarna till Sverige.

– Men jag har inte fått något som visar hur de räknat. Hur mycket av min lön som dragits, för vad eller varför, säger Chaichana Luecha från den nordöstliga regionen Chaiyaphum, som plockade utanför Lesjöfors.

Riskerar att hamna i domstol

Företrädare för det thailändska arbetsmarknadsdepartementet har i intervjuer sagt att de bett M Phoenix Enterprise att betala ut lönerna i enlighet med det som står i plockarnas kontrakt.

I annat fall riskerar företaget att stämmas i thailändsk domstol.

– Vår arbetsgivare har inte sagt ett ljud till oss efter vår demonstration i Umeå tidigare. Nu kanske det blir ändring på det, säger Yongyee Khantee.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Thailändskt uppror

Mer i ämnet