Arkivbild från april 2013, efter en tidigare attack mot byn Baga. Foto: TT

”Boko Haram i sin dödligaste attack någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

Upp emot 2.000 människor kan ha dödats i en attack av Boko Haram mot staden Baga i nordöstra Nigeria den 3:e januari. Det säger människorrättsorganisationen Amnesty International.

– Det kommer rapporter om att staden har jämnats med marken och att hundratals eller till och med så många som 2.000 dödats. Om dessa uppgifter stämmer är detta en oroväckande och blodig upptrappning av Boko Harams attacker mot civilbefolkningen, säger Nigeriaforskaren Daniel Eyre i Amnestys pressmeddelande.

Det är ännu oklart hur många som fått sätta livet till i Boko Harams senaste attack. Uppgifterna från området är knapphändiga. Men rapporter kommer om människor som flytt Baga till staden Yola i grannregionen Adamawa.

Boko Haram

I staden Baga finns en internationell insatsstyrka från grannländerna Niger, Chad och Kamerun och var en av de sista platserna i området som hållit ut mot Boko Harams attacker. I augusti utropade Boko Harams ledare Abubakar Shekau ett islamiskt kalifat i regionen.

Om en dryg månad är det presidentval i Nigeria och många fruktar nu att våldet ska trappas upp ytterligare och att Boko Haram ska utföra terrorattacker för att störa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Boko Haram

Mer i ämnet