Ett offer från gårdagens självmordsattack i Khanaqin Foto: TT

Bombdåd utanför Bagdad – många döda

Uppdaterad
Publicerad

Vid ett bombdåd nära Iraks huvudstad Bagdad i dag dödades minst elva personer och skadade ett 20-tal. Det uppger irakiska tjänstemän enligt Reuters.

Dådet inträffade på en utomhusmarknad i staden al-Saadiyah, 140 kilometer nordost om Bagdad  och ses som ett försök av irakiska militanta att skrämma väljarna att gå till valurnorna.

– Många är skrämda över våldsdåden och på helspänn inför valet.  Väldigt många kommer inte att våga gå och rösta, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid som befinner sig i Bagdad.

Val i Irak 2014

En av bomberna var placerad mitt i stadens största grönsaks- och köttmarknad, sade en polis. Den andra bomben hade placerats nära en av utgångarna, förmodligen för att åstadkomma så stor skada som möjligt på flyende människor efter första explosionen.

Dödsvåg på valdagen

Ingen hade omedelbart efter explosionerna tagit på sig dådet.

Under måndagen var det säkerhetspersonal som röstade. Först på onsdag går resten av folket till valurnorna för att välja 328 parlamentsledamöter, som sedan i sin tur utser president och premiärminister.

På grund av alla bombdåd med bilar och motorcyklar inblandade har myndigheterna förbjudit all trafik med bilar och mc från och med klockan tio ikväll och under valdagen i morgon. Detta för att undvika ytterligare dåd. Hur stort valdeltagande blir i de första fria valen sedan USA lämnade landet är oklart.

Irak plågas av en våldsvåg med religiösa förtecken som i år skördat nästan 4.000 liv.

– Ingen vet hur många som vågar ge sig ut och rösta, det har varit våldsdåd och bilbomber varje dag under en längre tid, säger Samir Abu Eid.

Tidigare på tisdagen tog Islamiska staten i Irak, en utbrytargrupp från al-Qaida, på sig ansvaret för den våg av dödliga attacker som drabbade hela Irak under måndagen.

Totalt dödades minst 60 personer, bl.a. vid flera vallokaler.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Irak 2014

Mer i ämnet