Foto: TT

Bouteflika vinnare i kritiserat val

Publicerad

Det officiella valresultatet i Algeriet har meddelats. Enligt valmyndigheten fick den sittande presidenten Abdelaziz Bouteflika 81,53 procent av rösterna.

Redan tidigare under fredagen firade hans anhängare på gatorna i huvudstaden. Den 77-årige presidenten var en säker segrare, trots att han inte fört någon kampanj och sällan synts offentligt efter en stroke förra året.

Den ende seriöse utmanaren var den tidigare premiärministern Ali Benflis. Han underkände valresultatet och hävdade att omfattande fusk hade präglat valdagen. Oppositionen hade uppmanat till bojkott.

Valdeltagandet var betydligt lägre än vid förra valet 2009. Knappt 52 procent röstade, jämfört med den officiella, om än omtvistade, siffran 74 procent i förra valet. I huvudstaden Alger var valdeltagandet bara 37 procent, och i regionen Kabylien, öster om Alger, röstade bara var fjärde väljare. Där skadades också ett 70-tal personer i bråk mellan poliser och ungdomar som försökte störa röstandet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.