Foto: Scanpix

Brand i flyktingläger

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 800 romska flyktingar från Kosovo – bland dem många barn – blev hemlösa när deras boplats i utkanten av Montenegros huvudstad Podgorica brann.

Bostäderna – omkring 40 enkla trähus – låg i ett slumområde. Europarådet beskrev i vintras platsen som ”omänsklig och riskabel”; den ligger vid en soptipp.

Lägret Konik är en av de största boplatserna för zigenska flyktingar i Montenegro. Invånarna kom dit under Kosovokriget i slutet av 90-talet. Omkring 50 av de nu helt hemlösa är barn.

Erbjuds tält

Ingen ska ha blivit skadad i branden, som bröt ut i tisdags. Det är inte känt hur den uppstod.

-Jag sprang ut i kortbyxor. Allt jag ägde gick upp i rök på mindre än en timme, säger Ljatif Ajdezi, som står och stirrar på det nedbrunna resterna av det som varit hans hem.

Röda Korset har satt upp tält i närheten för att erbjuda familjerna tak över huvudet. Några familjer har inhysts i en skola, medan andra sökt sig till släktingar eller bekanta.

Kräver lösning

Invånarna begär nu att Montenegros regering ingriper för att lösa deras bostadssituation.

-Det här provisoriet har varat i 13 år och nu ger regeringen oss tält. Det här är tortyr, säger den upprörde flyktingen Buja Dzimaili.

FN:s flyktingorganisation UNHCR har ett kontor, där ett 50-tal av lägrets invånare samlades på onsdagen för att protestera.

Chefen för Montenegros flyktingmyndighet Zeljko Sofranac säger att branden kommer att sätta fart på ansträngningarna att hitta en permanent lösning. EU utlovade tidigare i år 2,5 miljoner euro (21 miljoner kronor) i stöd för att motverka flyktingarnas bostadsbrist.

Montenegro med 650 000 invånare hyser fortfarande omkring 12 000 flyktingar från konfliktåren 1998-1999, som huvudsakligen ställde serber och etniska albaner mot varandra. Liksom Kosovo ingick Montenegro i det forna Jugoslavien.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.