Michael Browns föräldrar Lesley McSpadden och Michael Brown Senior. Till höger minnesbild av Michael Brown. Foto: Skärmdump från CBS & TT

Browns familj kan stämma myndigheter

Uppdaterad
Publicerad

Det blev inget åtal mot polisen som sköt ihjäl Michael Brown i Ferguson i USA. Browns familj upprörs över domen, och kan nu välja en annan rättslig väg – en civil stämning. Liknande fall har gett anhöriga stora summor.

Friandet av polismannen Darren Wilson för dödskjutning av 18-åriga Michael Brown har upprört starka känslor i USA. Browns föräldrar säger i en intervju med tv-kanalen CBS att de inte tror ett ord av Wilsons försvar i rätten – att han kände sig konfronterad av Brown och fruktade för sitt liv.

– Jag tror inte att han ville döda min son, men han ville döda någon, säger Michael Browns mamma Lesley McSpadden till CBS.

Michael Brown sköts till döds av polis

Strax före döddskjutningen misstänks Michael Brown ha snattat tobaksvaror ur en butik.

– Om något skedde i den där butiken – och då menar jag verkligen ”om” – så hade man kunnat hantera det. [Wilson] hade inte behövt göra det han gjorde. Han gjorde inte vad han var tvungen att göra, han gjorde vad han ville göra, säger Lesley McSpadden.

”Hur kan man ha ett rent samvete?”

Browns pappa, Michael Brown Senior, upprörs främst över att Wilson till synes inte känner någon ånger för dödsskjutningen.

– I sitt uttalande sa han att han skulle göra om det, säger Michael Brown Senior till CBS.

– Han har ett rent samvete. Hur kan man ha ett rent samvete efter att ha dödat någon, även om det var en olycka? fyller Lesley McSpadden i.

Kan få upprättelse i civil process

Familjen har möjlighet att stämma lokala myndigheter för sonens död. Mycket talar för att det inte är omöjligt att få upprättelse på det viset, tror New York-advokaten Paul Callan.

– Det finns nog starka politiska krafter som skulle jobba för att ge familjen Brown möjlighet till en snabb lösning, säger han till Reuters.

Bevisen behöver inte vara lika starka för en civil stämning. Då krävs bara att större delen av bevisningen visar att någon är skyldig, inte som i brottmål där bevis krävs ”bortom rimligt tvivel”.

Pengar till familjer

Andra familjer har fått ersättning i liknande fall. Staden New York har betalat ut över sju miljoner dollar till Sean Bells familj och vänner. Flint Farmers anhöriga fick över fyra miljoner dollar av staden i Boston och Oscar Grants familj nära tre miljoner dollar av lokala myndigheter i Kalifornien. Dessa män blev ihjälskjutna av poliser i uppmärksammade fall som inte ledde till fällande morddomar.

– Det finns få fall där poliser har blivit åtalade men det finns många exempel på framgångsrika civilrättsliga mål, säger Joanna Schwartz, juridikprofessor vid University of California, till Reuters.

Annan jury

Om familjen bestämmer sig för en civil stämning skulle en jury ta ställning till om polismannens agerande mot Michael Brown var ”rimligt”. Även om åtalsjuryn – som tog beslutet att polisen inte ska åtalas – accepterade hans invändning om nödvärn betyder inte det att en annan jury gör samma bedömning, säger Peter Joy, juridikprofessor vid Washington University i St Louis.

Familjens advokat har sagt till CNN att de just nu inte fokuserar på att få pengar från staden, men att olika rättsliga alternativ kommer att övervägas framöver.

– Min största fråga nu är varför. Varför valde du (Wilson) att stiga upp på morgonen och göra det du gjorde mot vår son? säger Michael Brown Senior till CBS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Michael Brown sköts till döds av polis

Mer i ämnet