Foto: TT

Cameron: Skydda barn mot övergrepp

Publicerad

Personer som arbetar med barn i Storbritannien, till exempel lärare eller socialarbetare, kan riskera fängelse i upp till fem år om de inte anmäler misstänkta övergrepp.

Så ska Storbritannien sätta stopp för utnyttjandet av barn, efter en rad skandaler.

Sanktioner för ansvariga som inte skyddar barn är ett av de förslag som brittiske premiärminister David Cameron presenterar på tisdagen för att förhindra sexuella övergrepp, skriver The Guardian.

Cameron vill även klassa sexövergrepp mot barn som ”ett nationellt hot”, jämställt med till exempel organiserad brottslighet. Det innebär bland annat utökade skyldigheter för polis i olika delar av landet att samarbeta kring utredningar.

Premiärministern har kallat till sig företrädare för brottsoffer, polis och experter på tisdagen för att berätta hur han vill komma till rätta med det han kallar systematiskt utnyttjande av barn.

”Barn har ignorerats, i bland till och med anklagats, och frågor har sopats under mattan – ofta på grund av en skev och missledd känsla av politisk korrekthet. Den kultur av förnekelse som svikit dem så djupt måste utraderas”, kommer Cameron att säga enligt utdrag ur talet som offentliggjorts i förväg.

Bakgrunden är en rad avslöjanden som skakat Storbritannien. Bland annat utredningen kring hur runt 1 400 barn, några så unga som elva år, har utnyttjats sexuellt av en grupp män i Rotherham i norra England.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.