Carl Bildt reser till Ukraina den 5-6 mars. Foto: TT

Carl Bildt reser till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Carl Bildt kommer att resa till Ukraina på onsdagen bekräftar UD till SVT. Med sig har han Danmarks nya utrikesminister Martin Lidegaard.

Carl Bildt ska bland annat träffa Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk, parlamentariker och lokala företrädare för att diskutera situationen i landet och hur omvärlden kan stödja, skriver Utrikesdepartementet i ett pressmeddelande.

– Vi känner varandra rätt väl och har haft åtskilliga kontakter de senaste veckorna, säger Bildt om Arsenij Jatsenjuk till TT.

Krimkonflikten

Bildt säger att situationen är mycket spänd och att det pågår en stor diplomatisk aktivitet.

Den svenske utrikesministern kommer att besöka Kiev och östra Ukraina under den 5 och 6 mars, säger Lena Tranberg på UD:s pressjour till SVT.

Han ska förutom resan till Ukraina även träffa utrikesministrar från de nordiska, baltiska och centraleuropeiska länderna i Narva i Estland under torsdagen och fredagen.

Bildt kallade tidigare i dag Viktor Janukovytj för Quisling på Twitter, efter uppgifter om att Janukovytj bett Putin att invadera Ukraina.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet