Charlie Hebdos omslag: Allt är förlåtet. Foto: TT/Charlie Hebdo

Charlie Hebdos nya förstasida: Allt är förlåtet

Uppdaterad
Publicerad

Satirtidningen Charlie Hebdos kommande nummer föreställer en karikatyrteckning av profeten Muhammed som håller upp en skylt med texten ”Je suis Charlie” – ”Jag är Charlie”. Ovanför honom syns texten ”Tout est pardonné”, vilket betyder ”Allt är förlåtet”.

Knappt en vecka efter terrorattentatet mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo publicerade tidningen sin förstasida till nästa nummer, bland annat i franska tidningen Libération, där Charlie Hebdos redaktion suttit och arbetat med numret.

Den föreställer en karikatyrteckning av profeten Muhammed som håller upp en skylt med texten ”Je suis Charlie” – ”Jag är Charlie”. Ovanför honom syns texten ”Tout est pardonné”, vilket betyder ”Allt är förlåtet”.

Terrordåd mot fransk tidning

Bekräftade karikatyr

Med ekonomisk och redaktionell stöttning ska nästa nummer av Charlie Hebdo komma ut på onsdag.

I en intervju med radiokanalen France Inter sade tidningens advokat Richard Malka tidigare att numret kommer att innehålla tekningar av Muhammed och göra narr av politiker och religioner.

Richard Malka sade att tidningen inte tänker ändra kurs efter terrordådet då 12 av tidningens medarbetare dödades.

– Nästa nummer kommer naturligtvis att innehålla teckningar av Muhammed och göra narr av politiker och religioner. Vi viker inte en tum. Andan av ”Jag är Charlie” betyder också rätten att få häda, säger han.

Trycks i tre miljoner exemplar

Klart är också att tidningen blir på åtta sidor och är tänkt att tryckas i en upplaga på tre miljoner exemplar, jämfört med i normala fall 60.000, skriver den franska nyhetsbyrån AFP. Den ska också översättas till 16 olika språk.

Samtidigt meddelar den franske inrikesministern Bernard Cazeneuve att högsta säkerhetsnivå fortfarande gäller i Paris efter förra veckans terrordåd.

Den franska regeringen har beslutat att förstärka säkerheten vid Frankrikes 717 judiska skolor som en del i programmet.

SVT Nyheter rättar: Bernard Cazeneuve är Frankrikes inrikesminister och inte premiärminister, som stod i en tidigare version av texten.

Därför publicerar SVT teckningen

Efter det fruktansvärda terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris har SVT Nyheter publicerat en del av de satirteckningar som tidningen publicerat. Vi gör det för att visa vad det är som provocerat så mycket att stora delar av redaktionen mördades i en terroristattack.

Vi gör det som en del i vår nyhetsbevakning och det är också relevant att visa förstasidan på den första tidningen efter terrorattacken en tidning som enligt de senaste uppgifterna kommer att tryckas i tre miljoner exemplar.

Ulf Johansson

ansvarig utgivare, Rapport, Aktuellt, SVT Forum, Gomorron Sverige, text-tv, svtnyheter.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet