Kärnsamtal med Iran förlängs – igen

Uppdaterad
Publicerad

Samtalen om Irans kärnteknikprogram förlängs igen – den här gången fram till sommaren.

– Det krävs svåra eftergifter från bägge parter. Det kan bli en riktig långkörare, säger Jan Hallenberg på Försvarshögskolan.

Natten till tisdag skulle deadline för förhandlingarna i Wien om Irans kärnteknikprogram löpa ut. Men än en gång förlängs samtalen, nu till den 30 juni 2015.

– Det är ingen katastrof, vilket ett brott i förhandlingarna hade varit. Parterna har kommit varandra något närmare under de senaste månaderna, säger Jan Hallenberg, professor i statskunskap på Försvarshögskolan.

Han håller det inte för osannolikt att förhandlingarna kan ta ännu längre tid.

Svåra frågor kvar

– Båda parter har försökt låta framskymta att de är närmare varandra än vad de egentligen är. Men det är många skiljaktigheter, och väldigt svårt att ta de sista stegen. Det blir ännu svårare med det amerikanska inrikespolitiska läget, med en republikansk kongress som kommer att ha ännu svårare att acceptera varje eftergift mot Iran.

Iran ska under tiden kunna plocka ut tidigare frysta tillgångar på 700 miljoner dollar i månaden, enligt Storbritanniens utrikesminister Philip Hammond, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Tidsfristen som nu förlängs är för det övergångsavtal som för ett år sedan slöts mellan P5+1-länderna och Iran. Intensiva förhandlingar har pågått mellan främst USA:s utrikesminister John Kerry, hans ryske kollega Sergej Lavrov och iranska företrädare.

Enligt Irans president Hassan Rouhani har ”många klyftor överbryggts” medan Kerry sade att ”verkliga framsteg gjorts” men också att ”vissa betydande meningsskiljaktigheter” återstår.

– Just nu handlar det från bägge sidor om att inte tappa ansiktet, säger Robert Kelley vid Sipri, Stockholm International Peace Research Institute.

Svåra förhandlingar

Kelley, som haft flera uppdrag inom atomenergiorganet IAEA, anser att det rör sig om detaljer så som antalet centrifuger för anrikning av uran, och där ingen part vill ge med sig.

– Lösningen ligger någonstans i mitten, säger han.

Syftet med förhandlingarna är att Iran ska begränsa sin kärnteknikaktivitet i utbyte mot sanktionslättnader. Västvärlden har länge misstänkt att Iran försöker utveckla kärnvapen, medan Teheran hävdar att kärnteknikprogrammet är fredligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.