Shinobu Simon, vice ordförande för Japanska föreningen och Yukiko Duke, journalist, gästade Gomorron Sverige. Foto: SVT

Därför firar vi körsbärsblommans dag

Uppdaterad
Publicerad

Nu blommar de rosa träden i Kungsträdgården i Stockholm. I morgon är det dags för ”Sakura-festen” – körsbärsblommans dag. Men vad är historien bakom de vackra träden, som står kala kort efter att deras blommor helt slagit ut?

– Den faller precis när den är som vackrast. Då faller den på en gång, säger Shinobu Simon, vice ordförande för Japanska föreningen.

Det handlar om körsbärsblomman, den som just nu klär trädkronorna i Kungsträdgården och färgar himlen rosa för den som står under.

I morgon är det dags för Sakura, körsbärsblommans dag. Då, precis som flera år tillbaka, vallfärdar många till Kungsträdgården i Stockholm för att sitta under de rosa trädkronorna. Men det gäller att skynda sig, för de vackra blomstren har en kort livslängd.

– När den fallit så ligger den kvar på marken, som en körsbärsmatta. Det är också enormt fint, säger Shinobu Simon.

”En överjordisk upplevelse”

Jämfört med Japan, där firandet av körsbärsträden har sitt ursprung, ligger det svenska firandet i lä. För japanerna innebär blomningen av träden att våren anlänt, något man firat sedan omkring 800-talet, berättar journalisten Yukiko Duke.

Träden blommar sig ”igenom” landet, med början i söder och slut i norr. Yukiko Duke berättar att man, vid slutet av varje meteorologisk rapport, avslutar med att berätta hur långt ”körsbärsfonten” dragit genom landet. När det är till slut är dags ser stora företag till att skicka ut anställda för att passa de bästa platserna i parkerna lagom till dagen då de slår ut helt.

Yukiko Duke har själv varit med under blomningen i en av de vackraste parkerna i Japans huvudstad, Tokyo.

– Mängden av detta rosa blommande är så stort, det blir en nästan överjordisk upplevelse. Det är så vackert.

Firar livets skörhet

Körsbärsblomman är också samurajernas, de japanska krigarnas, blomma. Precis som bladen faller efter bara en kort stund på sin kvist förväntades de i full hängivenhet för sin herre vara redo att offra sitt liv med ett ögonblicks varsel.

Och det är inte bara ett vårtecken som ligger i luften när träden blir rosa. Blommandet är över snabbt, vilket symboliserar något ännu viktigare, säger Yukiko Duke.

– Det är livets förgänglighet och skönheten i det här sköra livet vi firar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.