Foto: SVT/TT

För nätkrig mot terrorism – från IS högborg

Uppdaterad
Publicerad

En grupp aktivister i IS huvudfäste Raqqa, Syrien, har inlett en nätkampanj mot den sunniextremistiska rörelsen. SVT Nyheter har intervjuat en av aktivistgruppens medlemmar. – Vi kan inte föra en väpnad kamp mot IS, så det vi gör är det enda sättet att bemöta dem. Våra ord är som kulor mot dem, säger han till SVT Nyheter.

Kampanjen ”Raqqa slaktas i tystnad” startades i april förra året av en grupp syriska aktivister. På gruppens logga syns en blodpöl och Bagdad gate – den enda port i Raqqas historiska stadsmur, som fortfarande är intakt.

– Vi har beslutat inleda ett medialt krig mot IS och dokumentera deras avrättningar och religiösa hyckleri, säger en av medlemmarna, som använder täcknamnet Abu Ibrahim, till SVT Nyheter via Skype.

Terroriströrelsen IS

Fångades mellan IS och al-Assad

Abu Ibrahim, en 23-årig läkarstuderande, blev aktivist 2011, tre år innan IS tog kontroll över Raqqa. Han engagerade sig då i upproret mot den syriska regeringen och filmade och laddade upp videoklipp på demonstrationer och dokumenterade regimens brott.

– Vi hade ett fint mål. Vi gick ut i fredliga demonstrationer, höll rosor och krävde värdighet och rättigheter. Men drömmen förvandlades till helvete när IS kom till Raqqa. Vi fångades mellan två eldar: Assads kriminella regim och de extrema lagar och föreskrifter som IS infört, sade Abu Ibrahim i en debatt organiserad av Akademiska forumet på Tilburguniversitetet i Nederländerna.

När syriska regimen förlorade kontrollen över Raqqa i mars 2013 kunde människorättsaktivister som Abu Ibrahim under några månader arbeta öppet, utan täcknamn. Många aktivistgrupper upprättade mediecenter och Abu Ibrahim blev en av dem som arbetade där. Samtidigt fortsatte regimens flygattacker och granateld mot Raqqa och aktivisterna fortsatte att dokumentera illdåden.

Avrättades offentligt

Men i maj 2013 tillkännagav IS sin etablering i staden och avrättade då tre män offentligt på stadens centrala torg. Det var en brutal uppvisning i makt som gav upphov till protester och fördömdes både av invånare och av andra rebellgrupper.

Under samma period försvann många aktivister och journalister. Rykten, som senare visade sig vara sanna, sade att de blivit kidnappade av IS. I rädsla för att drabbas av samma öde lämnade de flesta aktivister landet. Efter en rad strider med andra rebellgrupper tog IS slutligen kontroll över staden i januari 2014.

”Våra ord är som kulor”

Abu Ibrahim och hans kollegor försökte uppmana till en generalstrejk bland stadens butiker men endast ett fåtal vågade ansluta sig på grund av rädslan för IS. Det var då som han tillsammans med de andra aktivisterna beslutade att starta kampanjen ”Raqqa slaktas i tystnad”.

Kampanjen har nu över 12.000 anhängare på Twitter. De har lanserat en hemsida, Facebooksida samt en Youtube-kanal som ger dagliga rapporter från Raqqa.

– Vi är fredliga aktivister, vi kan inte föra en väpnad kamp mot IS så det vi gör är det enda sättet att bemöta dem. Våra ord är som kulor mot dem, säger Abu Ibrahim till SVT Nyheter.

Medlem kidnappades av IS

Gruppmedlemmarna, som nu är 16 stycken, riskerar sina liv för att filma och ladda upp videoklipp som ger unik insyn från IS högborg. Gruppens kampanjer på Youtube och på Facebook har flera gånger också stängts ner efter vad de misstänker är initiativ från IS-sympatisörer. En av medlemmarna, Motaz, tillfångatogs av IS i april förra året, sedan skickades ett meddelande från Motaz Facebookkonto som löd: ”vi vet vilka ni är och vi kommer för att ta er. Er vän kommer att avrättas.”

Gruppens hemliga Facebookgrupp hackades av IS och medlemmarna levde under en period gömda i rädsla för att deras identiteter blivit röjda. Efter en tid kunde de återvända till sina hem, men den kidnappade medlemmen Motaz mötte ett värre öde och avrättades strax efter hotet av IS.

Efter påtryckningar från familjen flydde Abu Ibrahim från Raqqa i slutet av september 2014 för att fullgöra sina studier. Han har dock fortsatt med sina uppgifter i gruppen och håller kontakten med sina kollegor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet