Ett av barnen som får vård av Bakhtiar Hussein och hans kollega. Foto: Niclas Berglund

De försöker hjälpa Kobanes folk

Uppdaterad
Publicerad

En svensk-kurdisk läkare från Södertälje, tillsammans med kurdiska kollegor som – trots att de lever på flykt – gör vad de kan för att bistå Kobanes flyktingar. SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid har mött människor som gör allt de kan för att hjälpa ett folk som lider.

I sin väska har han gasbindor, blodtrycksmätare och stetoskop. Bakhtiar Hussein var läkare i sin hemstad Kobane, men för tre veckor sedan tvingades han – tillsammans med 100.000 andra – fly över gränsen till Turkiet.

Allt eftersom terrorgruppen Islamiska Staten, IS, har tagit över större delar av staden tvingas fler människor att lämna sina hem. Nu är Bakhtiar Hussein i Turkiet, men han fortsätter att arbeta som vanligt.

Terroriströrelsen IS

– Allt som händer leder dessvärre till väldiga problem och till stort lidande och det får oerhörda konsekvenser för barn, kvinnor och äldre personers hälsa, berättar han.

”Kunde inte leva normalt i Sverige

Tillsammans med en annan läkare från Kobane åker Bakhtiar Hussein runt till byar längst med gränsen, för att ge vård till de syriska flyktingarna som lider. På vägen möter de andra som hjälper till.

En av dem är svensk-kurdiska Sorgul Guven, hon har tagit ledigt från arbetet som röntgenläkare på Södertälje sjukhus.

– Jag kände att jag inte kunde göra något annat, jag kunde inte leva mitt liv normalt i Sverige. Eftersom jag är läkare så känns det hårdare, när man verkligen kan göra något på plats.

”Påminner om sjukvård från 50-talet”

I ett av rummen där patienter samlas finns både vuxna och små barn. En pappa söker hjälp för sin son som mår dåligt, och har diarré. Bakhtiar Hussein plockar fram sin läkarväska.

– Det påminner mest om sjukvård från 50-talet, säger han.

Se hela Samir Abu Eid och Niclas Berglunds reportage om de kringresande läkarna här ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet