Demonstrationer mot pro-Putin medier i Moskva. Foto: TT

Demonstration i Moskva mot ryska medier

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals människor deltog på söndagseftermiddagen i en demonstration i Moskva mot ryska statstelevisionens bevakning av krisen i Ukraina.

Statstelevisionen, med tv-kanalerna Kanal Ett och Rossija, ställer sig generellt bakom Kremls linje. TV-sändningarna har haft en anti-amerikansk ton och porträtterat den nya regeringen i Ukraina som en ”fasticisk junta” som kontrolleras av USA.

Under de senaste veckorna har även en populär redaktör för den ryska sajten lenta.ru fått sluta och en oberoende tv-kanal stänga ner sina sändningar. I mars blockerades access till Alexei Navalnys och Garry Kasparovs Kremlinkritiska bloggar och även andra internetsajter som har blivit plattformar för oppositionella röster.

Krimkonflikten

Samtidigt har Ukraina, USA, EU och Nato anklagat Ryssland för att orkestrera den senaste tidens oroligheter i östra Ukraina.

”Marsch för sanningen”

Uppgifterna om hur många demonstranterna var varierar mellan 5000 och 10 000. Några av deltagarna i söndagens demonstration kallade denna en ”Marsch för sanningen” och bar blåa och gula ukrainska flaggor. En kvinna bar en traditionell ukrainsk krans av blommor på huvudet och höll upp en skylt med president Vladimir Putins bild och orden ”Sluta ljuga”.

– Rysslands främsta problem just nu är lögn, ett problem som leder till krig i Ukraina och till isolering från resten av världen, sa Igor Yakovenko, tidigare chef för det ryska journalistförbundet, som var en organisationerna bakom demonstrationen. 

Uppmaningar på Facebook

–Det har varit många uppmaningar på Facebook att delta, säger Carolina Vendil Pallin, forskare i rysk säkerhetspolitik vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, till SVT.

–Med tanke på den senaste tidens nationalistiska våg i Ryssland ska det bli intressant att se hur ryska myndigheter svarar på demonstrationen.

Ansträngd pressfrihet i Ryssland

Den ryska regeringen har länge anklagats för att tysta kritiska röster. Situationen för oberoende journalistik betecknas som svår och landet ligger på plats 148 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. Enligt organisationen har minst 30 journalister mördats i Ryssland sedan år 2000 i samband med att de utövade sitt yrke.

Journalister måltavla i Ukraina

Även i Ukraina är situationen för journalister ansträngd sedan Rysslands annektering av Krimhalvön. Enligt Reportrar utan gränser, har minst 89 incidenter av våld eller censur mot journalister inträffat sedan slutet av februari. I mitten på mars överfölls och misshandlades den tillförordnade chefen för en ukrainsk TV-station i Kiev av högerextrema parlamentariker från Svoboda-partiet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet