Den ukrainska våren dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Söndagens parlamentsval i Ukraina präglas av misstro mot politikerna, och på Krimhalvön och i stora delar av de östra delarna av landet där proryska styrkor har kontrollen kan inga val hållas.

– Valet på söndag blir inte den demokratiska pånyttfödelse som vi alla hoppats på, säger den oberoende valobservatören Anatolij Bojko.

På söndag går Ukraina till val till parlamentet. Det är ett val som många har hoppats ska befästa landets väg mot demokrati och närmandet till EU. Men i stora delar av landet, där proryska styrkor har kontroll, kan inga val hållas, och dessutom verkar den gamla politiska och ekonomiska eliten kunna behålla mycket av sin makt.

Höstsolen i Odessa värmer gott och det är fullt av folk på uteserveringarna. Alla verkar nöjda och glada. Man ser långt fler barnvagnar än valaffischer, och småttingarna som vuxit ur sina barnvagnar roar sig med ponnyridning på gågatan i centrum. Här finns både tillförsikt och framtidstro.

Ukrainakrisen

Ett delat Odessa

När kriget var som hetast, och proryska styrkor öppnade en ny front i sydöstra Ukraina växte oron för att Rysslands mål var att låta framryckningen gå ända till Odessa.

På så sätt skulle man få en landförbindelse till det ockuperade Krim, och kanske hela vägen till utbrytarrepubliken Transnistrien, ett område i Moldavien med rysktalande befolkning.

Också i Odessa bor det många som snarare identifierar sig med Ryssland än med Ukraina. I början av maj dog ett 50-tal människor under sammanstötningar mellan ”rysslandsvänner” och ukrainska nationalister. Många här anser att den händelsen bevisar att Ukrainas makthavare stöttar våldsbejakande och rysshatande högerextremister.

Demokratin dröjer

– Valet på söndag blir inte den demokratiska pånyttfödelse som vi alla hoppats på. Alltför många av de politiker som visat sig korrumperade kommer att väljas in i parlamentet igen. Vi går åt rätt håll, men inte så snabbt som demonstranterna i Kiev trodde när den förre presidenten Viktor Janukovytj fann det för gott att fly till Ryssland, säger den oberoende valobservatören Anatolij Bojko.

En nyligen genomförd opinionsundersökning visar att misstron mot landets makthavare är massiv i Ukraina. Hela 80 procent av befolkningen anser enligt den undersökningen att de inte litar på politikerna. De har fog för sin misstro, säger Anatolij Bojko.

– Många av dem som misstror makthavarna i Odessa gör det av en annan anledning. De tror på den ryska bilden av vad som hänt i Ukraina i år. De vill få bort ”fascisterna” i Kiev och ser på Ryssland med avund. 

I hamnen i Odessa ligger ett stort kryssningsfartyg och mängder av turister tar sig pustande upp för den enorma trapp som varit världsberömd sedan den spelade en viktig roll i filmen Pansarkryssaren Potemkin, en film som handlade om förspelet till den ryska revolutionen. Än idag är det på många sätt Ryssland som spelar huvudrollen här, i den största staden i södra Ukraina.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrisen

Mer i ämnet