Foto: SVT/Scanpix

”Livet är på väg tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad

Efter stormen Sandy börjar nu den amerikanska östkusten återhämta sig efter förödelsen. Och SAS planerar två avgångar till New York redan under onsdagen.

SVT:s korrespondent Stefan Åsberg berättade i Rapport om förödelsen efter orkanen men också hu hårt drabbade New York nu börjat resa sig.

– Det är en speciell känsla att komma till en mångmiljonstad när tunnlarna och broarna är stängda och vara nästan ensam på vägen. Men nu är livet på väg till det normala, säger Stefan Åsberg.

Orkanen Sandy

SAS planerar avgångar

New Yorks borgmästare Michael Bloomberg uppmanar nu allmänheten att hålla sig borta från vägarna när arbetet med att reparera broar och tunnlar har påbörjats. East River-broarna har redan reparerats och I morgon kommer de federala myndigheterna i Washington att öppna.

Och SAS räknar med att två flyg från Köpenhamn respektive Arlanda ska kunna flyga som beräknat till Newark utanför New York på onsdagen, bara flygplatsen ger klartecken. Eftersom det ännu är oklart om avgångarna blir av uppmanar bolaget sina kunder att hålla koll på SAS hemsida för information om sina flighter.

– Men det ser ut som att vi ska flyga, säger Malin Selander, pressansvarig på SAS till TT.

Uppemot 40 döda

Det är viktigt att sätta stormen Sandy i sitt sammanhang. Det menar Stefan Åsberg som var på plats efter orkanen Katrinas härjningar.

– Jag tänker på 2005 och New Orleans när tusen människor dog och nästan en hel stad utplånades av orkanen Katrina.

Dödstalet i USA i samband med stormen Sandy har stigit till minst 38, uppger tidningen The New York Times. 17 personer har omkommit i delstaten New York, som hittills har högst dödstal.

– Trots att kulmen är över i New York ställer stormen till stora bekymmer på andra håll i USA. Det som varit speciellt med den här stormen är att den drabbade några av USA:s mest tätbefolkade områden, men det hade kunnat bli mycket, mycket värre.

Stormen har också orsakat skador för tiotals miljarder dollar. Runt åtta miljoner hushåll är fortfarande utan ström och det väntas ta lång tid innan elförsörjningen är igång.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orkanen Sandy

Mer i ämnet