Djur räddade undan blodig festival

Publicerad

Över 2.400 djur har undkommit att bli offrade under den hinduiska Gadhimai-festivalen i Nepal. Indisk polis har beslagtagit djuren, som skulle smugglas till festivalen i grannlandet, och gränspolisen är satt i högsta beredskap.

Vart femte år offras tusentals djur i samband med festivalen som anordnas till maktgudinnan Gadhimais ära. Enligt indiska djurrättsaktivister smugglas 70 procent av offerdjuren till Nepal från i huvudsak fyra indiska delstater.

Indiens högsta domstol beordrade förra månaden regeringen att få stopp på offersmugglingen till Nepal. Men enligt djurrättsaktivister fortsätter lastbilar att frakta djur över gränsen.

– Vi har försökt att kontrollera djursmugglingen, men de fortsätter att transporteras till Nepal för att offras, säger aktivisten Ratneshwar Singh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.