Militär har kallats in för att bygga barriärer mot stigande vattnet Foto: Scanpix

Katastroflarm efter skyfall – flera döda

Uppdaterad
Publicerad

Häftiga regnoväder har drabbat centrala Europa och fått den mäktiga floden Donau att svämma över. I flera länder pågår en desperat kamp mot de stigande vattenmassorna.

Vattennivåerna fortsätter att stiga i centraleuropa. Under natten till måndagen bedömde Tjeckiska myndigheter att nivåerna var så höga att sjukhus i Prag evakuerades. Men omfattningen var fortfarande oviss då myndigheter försökte få en överblick över läget.  Den sydtyska staden Passau vid österrikiska gränsen var delvis översvämmad.  Längre nedströms, i de österrikiska städerna Linz och Melk förberedde man sig för det värsta. Lokala myndigheter fruktar en upprepning av översvämningarna 2002 som orsakade skador för upp 7,5 miljarder euro. Tågtrafiken stoppades mellan München och Salzburg.

I Österrike och Tyskland rapporteras fyra personer ha dödats när de sveptes bort av vattenmassor, medan ytterligare åtta saknades tidigt på måndagsmorgonen.

Översvämningar i Europa

Invånarna varnas

Invånarna i Tjeckiens huvudstad Prag varnades för att översvämningarna kunde komma att bli lika allvarliga som under vattenkatastrofen i augusti 2002 och räddningsmanskap började arbetet med att sätta upp metallbarriärer som skydd om floden Moldau sväller över. Regeringen i Prag har kallat till ett extra krismöte för att koordinera räddningsarbetet.

Situationen är ännu inte så illa som vid översvämningarna 2002, men läget är kritiskt, säger Pavla Skrivánková på Tjeckiens hydrometeorologiska institut.

– Vi väntar oss fortfarande mer regn och alla floder är redan fulla av vatten. Det ser ut som att vi fortfarande inte har sett kulmen, varken i Prag eller i många andra städer i republiken, säger hon till TT.

I dag väntas ungefär 20 millimeter regn i Tjeckien, i de norra delarna kan det komma ännu mer nederbörd, upp till 25 millimeter. 

Militären rycker ut

Tyskland såg flera städer delvis dränkas av floden och militär sattes in i räddningsarbeten sedan vägar och järnvägar drabbats och strömavbrott följde på rekordhöga vattennivåer. Ytterligare ett 50-tal städer i Centraleuropa befann sig i den omedelbara riskzonen för översvämningar.

Österrike har på bara några dagar fått lika mycket regn som landet normalt sett får under ungefär två månader vid den här tiden på året, enligt det meteorologiska landets vädercenter Zamg.

I Österrike väntas regnandet dock avta de närmaste dagarna. Däremot kan det bli fortsatta problem med översvämningar då höga flöden kommer via vattendragen från Tyskland.

Lugnt i Sverige

För Sveriges del ser det lugnt ut, enligt Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

-Som det ser ut när man tittar på veckan så är det ostadigt. Det kommer att bildas regn och åskväder men inga stora mängder, säger hon till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Europa

Mer i ämnet