Ebolaserum på gång i Liberia

Uppdaterad
Publicerad

Att använda blod från människor som överlevt ebola kan snabbt bli ett vapen i kampen mot epidemin. Enligt WHO kan behandling med serum komma i gång inom några veckor. Och i januari hoppas man kunna ta nästa steg med tester av vaccin.

– I Liberia hoppas vi under de kommande veckorna ha fått i gång anläggningar för att samla upp blod, behandla och bearbeta det för användning, säger Marie-Paule Kieny, assisterande generaldirektör för Världshälsoorganisationen WHO, enligt BBC.

En patient som överlevt ebola har på naturlig väg skaffat sig antikroppar som skyddar mot viruset. Genom att ta bort de röda blodkropparna, men behålla antikropparna, kan ett serum framställas. Men behandlingen är inte riskfri, och blodgivare måste testas för bland annat hiv och hepatit.

Samtidigt fortsätter kampen för att ta fram mediciner och vaccin mot ebola. Målet är enligt Marie-Paule Kieny att nästa steg av tester med vaccin ska kunna inledas i Västafrika i januari.

– Det finns ett väldigt starkt engagemang från regeringar i flera länder att så snabbt som möjligt få ut dessa i praktisk tillämpning, säger Marie-Paule Kieny enligt AFP.

Mer än 4 500 människor har hittills dött i epidemin i Västafrika, som drabbat länderna Liberia, Sierra Leone och Guinea hårdast.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.