Ebolasjuka i Liberia nekas vård

Publicerad

Liberia, som drabbats hårdast av ebolaepidemin i Västafrika, har inte tillräckligt med vårdplatser för alla smittade. Nu hoppas landet kunna trefaldiga antalet bäddar.

– Jag har varit här sedan i morse, jag var här i går och dagen innan. Men de säger bara åt mig att gå och komma tillbaka, säger Fatima Bonoh, sittande på trappan till ett statligt sjukhus i huvudstaden Monrovia, till AFP.

Den liberianska regeringen erkänner att patienter skickas hem från huvudstaden för att ingen kan ta emot dem. Trots att en ny klinik slagit upp dörrarna finns bara kapacitet för att vårda totalt 250 patienter, en siffra landet lovar höja till 1.000 till slutet av oktober.

Ebolautbrott

Läkare utan gränser vårdar ytterligare knappt 300 patienter. Även i resten av Liberia saknas helt lediga vårdplatser, enligt Världshälsoorganisationen (WHO), som för ett par veckor sedan varnade för att landet kommer att drabbas av tusentals nya fall, skriver Reuters.

I grannlandet Sierra Leone avslutades tre dagars utegångsförbud natten till måndagen och människor i huvudstaden Freetown firade. Enligt myndigheterna hann frivilliga besöka merparten av landets hushåll för att informera om smittoriskerna, identifiera smittade och bärga döda.

Ebolautbrottet i Västafrika har berövat 2.793 människor livet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet