Den smittade kvinnan tas emot på Ulevåls sjukhus i Oslo i början av oktober. Foto: TT

Ebolasmittad norska är frisk igen

Uppdaterad
Publicerad

Den ebolasmittade norska kvinna som vårdats i Oslo är frisk. – Det känns faktiskt inte som om jag har haft ebola, säger hon.

Den nu friskförklarade Silje Lehne Michaelsen deltog själv vid en presskonferens som sjukhuset och hennes arbetsgivare, norska Läkare utan gränser, höll på måndagen.

– I dag är jag frisk och inte längre smittsam. Jag känner mig väldigt lycklig och det känns faktiskt inte som om jag har haft ebola, sade hon.

Ebolautbrott

Experimentell medicin

Glädjen var stor hos dem som varit inblandade i hennes behandling.

– Jag är helt obeskrivligt stolt över vår personal. Våra planerade procedurer har fungerat, sade Dag Kvale på Oslo universitetssjukhus.

Enligt Kvale har Michaelsen fått läkemedel som knappt testats på människor tidigare, men han ville inte gå in på detaljer om vilken eller vilka mediciner det handlade om.

Silje Lehne Michaelsen reste till Sierra Leone i juni för att göra sitt första fältuppdrag för Läkare utan gränser. Den 4 oktober kände hon sig sjuk och isolerades. Dagen efter visade provtagningar att hon smittats av ebola, troligen på den klinik i staden Bo där hon arbetade.

Den 7 oktober landade hon med specialambulansflyg i Norge och började vårdas av landets bästa experter.

Vill tillbaka ”i fält”

Totalt ska fyra anställda vid Läkare utan gränsers ebolaklinik i Bo ha smittats med viruset i början av oktober – två av dem har dött, enligt NRK.

I samband med presskonferensen berättade Michaelsen om hur svårt de har det som drabbas av ebola i de berörda västafrikanska länderna, rapporterar NTB.

Hon beskrev också hur det var att arbeta mot smittan utan att internationella samfundet engagerade sig i vad som snabbt utvecklades till en epidemi.

Men hon vill ändå arbeta med liknande insatser igen.

– Mitt första uppdrag blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Men jag hoppas åka tillbaka och jobba i fält.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet