Elbilar upp 300 procent i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Supermiljöbilarna fortsätter att spräcka alla prognoser i Norge.

Mer än var sjunde personbil i augustistatistiken släpper inte ut några avgaser alls – en andel som är världsunik, skriver norska TV2.

Under 2014 är antalet registrerade elbilar nu uppe i 12 500, en uppgång på nära 300 procent jämfört med samma period förra året.

Bäst går det för Tesla och Nissan, som med sina modeller S respektive Leaf har ungefär varsin tredjedel av den utsläppsfria bilmarknaden.

Men de tyska bjässarna VW och BMW har nu kommit igång på allvar. Med modellerna E-Up, E-Golf respektive I3 tar de cirka en fjärdedel respektive en åttondel av det nya elbilsbeståndet.

I3 säljer bättre än BMW:s ”vanliga” 3-serie, och bidrar starkt till att högstatusmärket har gått om bland andra Volvo upp till tredje största i Norge, slaget bara av Toyota och VW. Volvos enda utsläppsfria modell, C30 Electric, görs inte i tillräckligt stora upplagor för att synas i statistiken från branschorganisationen OFV.

Norsk trafikpolitik gynnar starkt utsläppsfria fordon, alltså elbilar och de kommande bränslecellsbilarna. Oslo är en av de världsstäder där det finns förslag om att inom något årtionde helt förbjuda transporter som sprutar ut giftiga avgaser.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.