59 döda i skolmassaker

Uppdaterad
Publicerad

Minst 59 skolbarn dödades när personer ur den extrema islamistgruppen Boko Haram stormade en internatskola i nordöstra Nigeria på tisdagen, uppger sjukhuskällor för AFP.

Islamistgruppen ska ha attackerat skolans boende i delstaten Yobe natten till tisdag, när eleverna låg och sov, uppger landets militär. Många av barnen omkom i eldhavet när skolan brändes ner till marken. Flera ska ha bränts levande, medan andra som försökte fly genom byggnadens fönster dödades av män med knivar och pistoler.

Polischefen i delstaten Yobe, Sanusi Rufai, säger att minst 59 elever dödades i attacken staden Buni Yadi.

Boko Haram

– Några offren har bränts till aska, säger Rufai till Reuters.

Bara unga män

Eleverna som går på internatskolan i är mellan 11 till 18 år, skriver Al Jazeera. En militärtalesman säger att man fortfarande samlar in kroppar och kan därför inte bekräfta dödstalet. Informationsläget försvåras även av bristen på tillgång till telefoni.

SVT:s korrespondent Johan Ripås säger att unga män bildat ett slags medborgargarde i nordöstra Nigeria för att driva ut Boko Haram ur städerna, något som skapat ilska hos den våldsamma gruppen.

– Det här skulle kunna vara en hämndaktion för det. Man har sett många andra hämndaktioner mot civila som försökt driva ut dem ur städerna.

– Boko Haram har tidigare sagt att de ska attackera just skolor. De är emot västerländsk utbildning. Namnet Boko Haram betyder just ”Västerländsk utbildning förbjuden”, Johan Ripås.

”Vill skapa massiv skräck”

Det är inte första gången skolor blir måltavlor för Boko Harams kamp för en islamistisk stat. I somras dödades 22 elever vid en attack i byn Mamudo. Enligt SVT:s korrespondent är den senaste massakern precis vad man kan vänta sig av islamistgruppen.

– De har tidigare attackerat skolor och bröllop. Vad de vill göra är att skapa så massiv skräck som de någonsin kan. Eftersom Boko Haram har förlorat sympatier hos civilbefolkningen så har deras taktik blivit att skrämma folk till lydnad.

I våras lanserade Nigerias president Good Luck Jonathan en massiv offensiv mot Boko Harams fästen i norr, men misslyckades med att krossa rörelsen.

Boko Haram misstänks nu ligga bakom flera attacker i de nordöstra delarna av Nigeria i februari. Över 300 civila uppges ha dödats i anfallen. I en av attackerna dödades över 100 människor i en massaker i byn Izghe i delstaten Borno.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Boko Haram

Mer i ämnet