Uppgifter: Majoritet kan bojkotta folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Valdeltagandet är aktivt bland de proryska separatisterna i folkomröstningen om självstyre i östra Ukraina. Men samtidigt rapporterar flera lokala medier att en majoritet kommer att bojkotta valet, enligt SVT:s korrespondent Elin Jönsson på plats i Ukraina.

– Folk som jag pratat med på gatan tidigare i Donetsk i östra Ukraina, och som inte rör sig kring separatisterna, säger att runt 90 procent inte stödjer de här tendenserna och att de inte vill ha en folkomröstning, säger Elin Jönsson, och fortsätter:

– Det är en klick bland invånarna som drivit frågan, men många känner sig indirekt hotade av de beväpnade separatisterna.

Krimkonflikten

Enligt flera lokala medier i Donbass-regionen i östra Ukraina kommer en majoritet av de berörda av folkomröstningen att bojkotta valet.

– Det som röstar kommer säkert att stödja självstyre, medan de som är emot väljer att inte rösta alls, säger Elin Jönsson.

Men de proryska separatisterna har sagt att man kommer att erkänna resultatet oavsett hur stort valdeltagandet blir.

Omröstningen saknar i mångas ögon legitimitet, varken EU, USA eller Kiev bedömer den som laglig.

Utanför vallokaler i bland annat staden Mariupol ser köerna ut att ringla långa, men det saknas vallokaler på flera håll.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet