Foto: TT/SVT

”En stor lättnad i luften”

Uppdaterad
Publicerad

Klockan sju i morse svensk tid inleddes ett tre dagars eldupphör i Gaza. Det är den första vapenvilan som de boende vågar tro på, enligt SVT:s team på plats.

– Det är en stor lättnad i luften. För första gången på länge finns färska grönsaker att köpa och barn leker utomhus, säger Susan Ritzén på plats i Gaza city.

Staden Gaza går knappt att känna igen efter alla bombningar, hela huskroppar har flyttats, minareter ligger tvärs över gatorna, men bland ruinerna syns i dag också leenden. Barn leker, folk köar till bankerna och lokalbefolkningen har skördat grönsaker i området.

Konflikten i Gaza 2014

Man släpper också igenom transporter med mat och andra förnödenheter som mediciner och annan sjukvårdsutrustning.

– Det här är det första riktiga eldupphöret sedan konflikten startade i början av juli. Och som folk också tror på. Det märks att folk verkligen behöver komma ut och andas, säger Susan Ritzén.  

Samtliga israeliska marktrupper har nu lämnat Gaza, men de finns fortfarande kvar vid gränsen.

– Det finns också drönare i luften och bombplan flyger, men de oförtrutna bombningarna verkar ha tagit paus, konstaterar Susan Ritzén.

Tunnlarna förstörda

De närmare villkoren för eldupphöret är fortfarande okända och inga direkta förhandlingar tros ha förekommit sedan Israel i fredags övergav fortsatta samtal. Hittills har Israel krävt villkorslösa eldupphör, medan Hamas insisterat på att sidorna först avtalar om lättnader i blockaden mot Gaza.

Vad är det som talar för att vapenvilan faktiskt kommer att hålla i sig den här gången?

– Det finns en större samstämmighet den här gången. Och Israel känner att de har avslutat sitt uppdrag med att förstöra tunnlarna. Jag hoppas att det nu finns en god vilja att fortsätt samtala, säger Susan Ritzén.

Samtidigt finns en stor sorg i Gaza i dag när man ser hur mycket som är förstört.

– Folk känner inte igen sig och det kommer att ta decennier att bygga upp igen, säger Susan Ritzén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet