Deltagare vid en prideparad i Estlands huvudstad Talinn 2007. Foto: TT

Estland legaliserar samkönade partnerskap

Uppdaterad
Publicerad

Estlands parlament godkände på torsdagen en lag som tillåter samkönade partnerskap. Det är första gången ett land från forna Sovjetunionen gör det lagligt för samkönade par att ingå partnerskap.

Det var med knapp marginal, 40 mot 38 i omröstningen, som Estlands parlament på torsdagen fattade det historiska beslutet att erkänna partnerskap, oavsett kön.

Den nya lagen ger alla par som ingått borgerligt partnerskap nästan samma rättigheter som gifta par när det statliga förmåner inom ekonomi, sociala frågor och vård, och rättsligt skydd för barn. Lagen ger däremot inte fullständiga rättigheter till adoption, men tillåter den ena partnern att adoptera den andre partnerns biologiska barn.

Signaler till Ryssland

Estlands Center för Mänskliga Rättigheter hyllade parlamentets beslut, och konstaterade att beslutet skickar tydliga signaler till grannlandet Ryssland, som förra året godkände ”en drakonisk anti gay-lag”, enligt organisationen.

”Estland har tagit ett stort kliv mot ett samhälle som är friare, mer jämställt och värderar mänskliga rättigheter för alla”, sa organisationens chef Kari Kasper.

Lagen träder i kraft i januari 2016.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.