Delar av Volvos styrelse 2009. Foto: Scanpix

EU vill ha minst 40 procent kvinnor i styrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Större börsnoterade företag inom EU kommer att tvingas ha minst 40 procent kvinnor i sina styrelser 2020, enligt ett kommande förslag.

Enligt brittiska Financial Times ska EU-kommissionens vice ordförande och kommissionär för EU-rättsliga frågor, Viviane Reding,  lägga fram förslaget om en månad.

Om inte företagen rättar sig efter reglerna ska de tvingas till böter eller andra sanktioner, till exempel inte få delta i upphandlingar.

I styrelserna i Europas ledande företag är bara knappt 14 procent kvinnor och bara drygt 3 procent är styrelseordförande.

Redan i dag är det fem länder inom EU som har någon form av lagstiftning om kvotering för att öka andelen kvinnor i styrelserna. Men flera länder är emot detta, bland annat Sverige där jämställdhetsminister Nyamko Sabuni uttalat sig mot kvotering.

Förslaget kan ändå drivas igenom om en kvalificerad majoritet av medlemsländerna röstar för en lag. EU-parlamentet har redan tidigare uttalat sig för en lag om kvotering.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.