Foto: AP

Euron dök till lägsta på 11 år – Cameron varnar för osäkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Euron dök i den inledande handeln i Asien efter beskedet att vänsterpartiet Syriza skrällt i Grekland, cirka 0,8 procent jämfört med noteringen i USA i fredags kväll, enligt Reuters.

Inte sedan september 2003 har den europeiska valutan värderats så lågt i förhållande till dollarn. Handeln låg på 1:1098 dollar per euro, efter att Syrizas vunnit sin övertygande seger.

De ledande Europabörserna inledde dagen med sjunkande kurser till följd av oro för vad det grekiska valresultatet kan innebära för eurosamarbetet. Syriza kräver att åtstramningspolitiken ska läggas åt sidan samtidigt som man vill omförhandla Greklands skulder. Mardrömsscenariot för marknaderna är att Grekland väljer att lämna eurosamarbetet.

Valet i Grekland

Parisbörsen sjunker med 0,1 procent och Frankfurtbörsen backar 0,2 procent. Londonbörsen är ned 0,3 procent. På börsen i Aten föll kurserna med 2 procent i öppningen.

Även kurserna på Tokyobörsen vände ner när handeln inleddes. Ledande Nikkei-225-index föll med över 1 procent.

Euroländernas ledare varnar för osäkerhet

Den brittiske premiärministern David Cameron varnar för att osäkerheten kommer att öka i Europa efter söndagens skrällseger för det grekiska vänsterpartiet Syriza.

”Det grekiska valet kommer att öka den ekonomiska osäkerheten i Europa. Därför måste Storbritannien hålla sig till sin plan för att leverera trygghet på hemmaplan”, löd Camerons kommentar enligt hans officiella Twitterkonto.

Hollande gratulerar

Frankrikes president, vänstermannen François Hollande, var däremot snabb att gratulera Alexis Tsipras och hans Syriza till segern. I ett uttalande från presidentens kansli uttrycker Hollande sin önskan att få utveckla samarbetet mellan de båda länderna i syfte att ”främja tillväxt och stabilitet för eurozonen i en progressiv, ansvarsfull och solidarisk anda – som utgör kärnpunkten i de europeiska värderingar som vi delar”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Grekland

Mer i ämnet