Vårdpersonal i Nigerias största stad Lagos. Foto: TT

Experter: Ebola ett hot mot världen

Uppdaterad
Publicerad

Europa måste omedelbart mobilisera alla tillgängliga resurser för att bekämpa ebolaepidemin i Västafrika. Det kräver 44 hälsoexperter från 16 europeiska länder, däribland Sverige.

”Efter månader av passivitet och försummelse från det internationella samfundet har ebolaepidemin i Västafrika spridit sig utom all kontroll”, skriver de 44 experterna i ett öppet brev i tidskriften The Lancet, riktat till sina respektive länders regeringar.

Allt fler smittas

Mer än 6.200 människor har smittats av sjukdomen och nästan hälften av dem har avlidit, enligt Världshälsoorganisationen WHO.

Ebolautbrott

”I dag utgör viruset inte bara ett hot mot de länder där utbrottet har blivit övermäktigt för sjukvården, utan mot hela världen”, skriver experterna och efterlyser en rad konkreta åtgärder:

”Desperat behov” av resurser

Att göra det möjligt för sjukvårdsanställda att få tjänstledigt för att arbeta som volontärer i Västafrika. Europa måste även bidra med sjukvårdsutrustning, generatorer, rent vatten, bränsle och kommunikationsutrustning. Dessutom finns ett ”desperat behov” av skyddsutrustning och desinfektionsmedel.

Om inte epidemin tyglas, avslutar de brevet, ”kan den mycket väl utvecklas till en geopolitisk kris”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet