Dykaren från Florida hittade ett 300 år gammalt smycke på havets botten. Foto: TT/Montage

Familjens dykning blev en riktig skattjakt

Uppdaterad
Publicerad

En familj från Florida dök vid ett skeppsvrak i hopp om att hitta en bortglömd skatt. Och den här gången slog önskningen in.

Mitt bland vrakdelarna av den sjunkna spanska flottan från 1715 låg den, den lilla skatten. Eric Schmitt, en professionell vrakletare, dök tillsammans med sina föräldrar när han fick syn på det gyllene föremålet på havets botten.

”Ovärderlig”

Fyndet visade sig senare vara den förlorade delen till ett 300 år gammalt heligt smycke, som bars av spanska präster – en så kallad ”Pyx”. Det är ännu oklart vad den exakta prislappen för halsbandet kommer att hamna på, enligt Reuters.

– Den är ovärderlig, unik i sitt slag, säger en talesperson för organisationen som har rättigheterna till vrakdelarna från den sjunkna flottan.

Skattletande som hobby

Eric Schmitt har tidigare hittat kedjor och guldmynt för över två miljoner kronor vid samma vrakplats. Hans föräldrar har dykt efter skatter som hobby i över ett årtionde.

Flottan, bestående av 11 fartyg, ligger på 4.5 meter djup utanför Floridas kust. Fartygen sjönk 1715 i under en jordbävning på sin rutt från ”den nya världen” tillbaka till Spanien.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.