Fiskeförhandlingar kan bli fiasko

Publicerad

Risk att Eskil Erlandson (C) torskar. Det går trögt på EU-ministrarnas möte om den framtida fiskepolitiken. Nu finns risken att en minoritet kan blockera ett beslut och begrava frågan.

EU-ländernas fiskeministrar ska enas om hur tuff den nya fiskepolitiken för de kommande sju åren ska bli. EU-parlamentet vill skärpa reglerna rejält, men det har ministrarna tidigare sagt nej till.

Nu måste ministrarna ge med sig och hitta en kompromiss, men gårdagens förhandlingar beskrivs som tuffa. Flera stora länder vägrar att backa.

EU

I bakgrunden finns en stark lobby för industrifisket som nu ser den sista chansen att stoppa förändringar. Det räcker att sju länder säger nej för att ett beslut ska blockeras helt och hållet.

– Det finns en risk att det blir en blockerande minoritet. Det är den stora faran, säger Madeleine van der Veer, pressekreterare hos fiskeminister Eskil Erlandsson (C).

Sverige står bakom EU-parlamentets och kommissionens tuffare förslag, och driver till exempel ett totalförbud att kasta bifångster och död ”felfångad” fisk tillbaka i havet.

Ödesdag för fisket

– Det här är förmodligen den viktigaste dagen för europeiskt fiske på tio år, sa Simon Coveney, fiskeminister i Irland som är ordförande i EU just nu och som vill få iland en överenskommelse.

Litauen som tar över ordförandeposten har sagt att de inte tänker driva reformen. Om inte det blir beslut nu kommer frågan med andra ord att fördröjas. Det betyder att överfisket fortsätter och att återhämtningen av fiskbestånden dröjer.

– Man ska ha klart för sig att om vi inte kommer överens nu är hela reformprocessen i ordentlig fara, sa Simon Coveney.

Nattmangling

Stötestenarna gäller fortfarande dels hur dumpningsförbudet ska se ut och dels målet att återskapa friska, lagom fiskade bestånd till 2020. Förhandlingarna väntas fortsätta till sent inatt.

– Igår tog många länder en väldigt hård linje, de gillar inte att kompromissa. Därför kommer det bli en lång dag och en lång natt förmodligen innan vi når en slutlig kompromiss.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU

Mer i ämnet