Foto: TT

Fler kvarlevor vid vraket i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Fler kvarlevor efter offer har hittats vid vraket efter det malaysiska passagerarplanet MH17 i Ukraina. Den internationella expertgruppen har till slut kunnat inleda sitt sökarbete, men striderna i närheten av vraket fortsätter.

Ett team av 70 experter från Australien och Nederländerna har flera gånger under veckan tvingats avbryta sina försöka att nå vrakplatsen för MH17 på grund av strider mellan regeringsstyrkor och proryska separatister. Men efter att arbetet avslutats på fredagen uppgav den holländska regeringen att kvarlevor efter fler offer hittats vid vraket.

”Alla mänskliga kvarlevor som har hittats kommer att tas med (av expertgruppen)” uppger det holländska justitiedepartementet i ett uttalande, skriver nyhetsbyrån AFP.

Flight MH17

Kvarlevor återstår

Över 200 likkistor har redan skickats till Nederländerna – som förlorade 193 medborgare i flygkraschen – men kvarlevor efter offer finns fortfarande vid olycksplatsen.

Fortsatta strider rapporterades dock i närheten. I en attack utförd av proryska separatister natten till fredagen dödades 14 personer, varav minst tio ukrainska militärer, enligt nyhetsbyrån Reuters som citerar militära källor. Attacken ägde rum i Sjachtarsk i östra Ukraina, den region där MH17 kraschade den 17 juli och 298 människor dog.

Separatistledare död

I ytterligare våldsamheter rapporterade lokala myndigheter i Luhansk, som tillsammans med Donetsk utgör separatisternas sista fästen, att fem civila dödats och nio skadats, skriver Reuters.

Separatistledaren Aleksandr Proselkov, vice utrikesminister i den självutropade ”Folkrepubliken Donetsk”, ska ha dödats när han färdades med en bilkortege som transporterade humanitära förnödenheter, skriver Kyiv Post.

Obama i telefon med Putin

USA:s president Barack Obama uttryckte sin djupa oro för det ökande stödet för separatisterna i östra Ukraina, när han på fredagen talade i telefon med den ryske presidenten Vladimir Putin.

Det skriver nyhetsbyrån Reuters.

Putin uttryckte sitt missnöje med de skärpta sanktionerna mot Ryssland, och kallade dem ”kontraproduktiva”.

Samtalet var det första mellan de två ledarna sedan den 17 juli, då det malaysiska passagerarplanet sköts ned över Ukraina.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flight MH17

Mer i ämnet