Foto: TT

Jatsenjuk: ”Ryssland vill starta tredje världskrig”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt den ukrainske tillförordnade premiärministern riskerar Ryssland att utlösa ett världskrig. Samtidigt skärper USA tonen mot landet.

I ett direktsänt tal inför landets regering anklagade den tillförordnade premiärministern Jatsenjuk Ryssland för att landets agerande i Ukraina leder till att konflikten sprids till övriga Europa, enligt Reuters.

– Världen har inte glömt andra världskriget, men Ryssland vill redan starta tredje världskriget, sade Jatsenjuk under sitt tal.

Den tillförordnade ukrainske premiärministern anklagade även Ryssland för att ägna sig åt en ockupation av Ukraina ”på militär såväl som på politisk väg”.

USA-fördömande

Den ukrainske premiärministerns uttalande följer i spåren av USA:s utrikesminister John Kerrys hårda fördömande av Rysslands agerande i Ukraina-krisen under en presskonferens på torsdagen.

Enligt Kerry kan fler sanktioner komma att införas mot Ryssland om landets ledning inte ändrar rikting i sin hantering av krisen i området.

– President Putin och Ryssland har ett val. Om de väljer att inte underblåsa krisen skulle vi alla välkomna det, men om Ryssland inte gör så kommer vi se till att det står dem dyrt. Som president Barack Obama sa tidigare i dag är vi redo att agera, sa John Kerry under gårdagens presskonferens.

Från amerikanskt håll meddelas även att USA:s president Barack Obama kommer att ägna dagen åt att försöka övertala en rad europeiska ledare att gå med på nya hårdare ekonomiska straffåtgärder mot Ryssland.

Redan efter Genèvemötet den 17 april varnade USA för att nya sanktioner skulle komma att införas om Ryssland inte uppfyllde de villkor man kommit överens om.

Det är fortfarande inte säkert om EU kommer att följa i USA:s spår, vilket gör att det är möjligt att USA då kommer att agera på egen hand

Obama har sagt sig vara frustrerad över den tveksamhet mot nya sanktioner som finns i en del EU-länder, då särskilt i Tyskland och Italien.

Rysk kritik

Den amerikanske utrikesministerns uttalande kritiserades i dag hårt av hans ryske kollega Sergej Lavrov under ett möte i Moskva, enligt Reuters.

Lavrov anklagade Kerry för att ha använt en ”oacceptabel och anklagande ton” i sitt fördömande av det ryska agerandet.

Enligt den ryske utrikesministern kommer interimsregimen i Kiev att dras inför rätta för ”blodsdåd” i östra Ukraina.

– Kievregimen krigar mot sitt eget folk. Det här handlar om blodsdåd och de som tvingade militären att utföra dem kommer att betala och säkerligen ställas inför rätta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.