Flera döda i bombdåd i Beirut

Uppdaterad
Publicerad

Två explosioner som enligt Reuters var riktade mot Irans ambassad i Beirut tog 23 människors liv på tisdagmorgonen.

Bilder från BBC visar brinnande bilar, kroppar på gatorna och skadade byggnader efter de bombdåd som ägde rum i Beirut.

Antalet döda i attacken är minst 23, uppger Reuters, men dödssiffrorna går isär. Irans kulturattaché i Libanon dog efter att ha fått livshotande skador, rapporterar AP. Enligt Libanons hälsominsister skadades också 146 människor i dådet.

– Folk genomsöker gatorna efter nära och kära, rapporterar Al Jazeeras reporter Zeina Khodr, på plats i Beirut.

I närheten av bombplatsen fanns den allsvenska stjärnan Mohammed Ali Khan, Häckens lagkapten som är på samling med Libanons landslag i Beirut.

Grupp tar på sig ansvar

Bilder från övervakningskameror visar en man som springer mot husväggen på Irans ambassad innan han spränger sig och orsakar den första av två explosioner.

Den andra explosionen orsakades av en bomb i en bil som stod parkerad två byggnader längre bort, berättar tjänstemän som har tittat på filmen för Reuters.

En islamistisk grupp med förbindelser till al-Qaida har tagit på sig ansvaret för attentaten. Reuters skriver att gruppen kallar sig Abdullah Azzam-brigaden. På Twitter skriver en representant för gruppen att ”det dubbla martyrdådet utfördes av två hjältar från de heroiska sunniterna i Libanon”.

Iran har en kontroversiell roll i kriget i grannlandet Syrien. Även libanesiska Hizbollah har valt regimsidan i kriget.

Vid två attentat den 9 juli respektive den 15 augusti dödades totalt 27 människor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.