Foto: TT

Minst 16 döda i flygattacker mot Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Dödssiffran fortsätter att stiga efter Israels flygbombningar på Gazaremsan. Minst 16 människor har dödats i Gaza i natt, uppger räddningstjänsten. Över 120 palestinier har dödats sedan Israels offensiv inleddes i tisdags. UD uppmanar nu alla svenskar att lämna Gazaremsan.

Nattens attacker har riktats mot olika platser på Gazaremsan. Två av offren dödades när en bomb träffade en välgörenhetsorganisation för funktionsnedsatta i Beit Lahiya på norra delen av Gazaremsan, och tre andra dog i Gaza City.

Israels offensiv i Gaza har sedan den inleddes i tisdags krävt över 120 palestinska dödsoffer.

Konflikten i Gaza 2014

Svenskar uppmanas lämna Gazaremsan

Med anledning av säkerhetsläget uppmanar utrikesdepartement alla svenskar att lämna Gazaremsan.

Beslutet, som togs sent på fredagen, meddelas på UD:s webbplats.

– Vi har länge avrått människor från att resa till Gazaremsan, nu uppmanar vi alla att lämna området, säger Erik Wirkensjö vid UD:s pressjour till TT.

USA redo att medla

USA är berett att medla i konflikten, har president Barack Obama sagt till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Flera andra ledare har uttryckt oro över våldet, som är det värsta i Gaza sedan november 2012. Men Netanyahu har sagt att insatsen i Gaza kommer att pågå till dess att ”lugnet har återställts”.

– Inga internationella påtryckningar kommer att hindra oss från att slå mot terroristerna som attackerar oss, sade han på en presskonferens på fredagen.

Kuwait har begärt att Arabförbundet ska ha ett möte för att diskutera ”den förvärrande situationen” på Gazaremsan. Det väntas hållas på måndag, säger en källa från Arabförbundet till AFP.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet