Foto: TT

Flera dödade i explosion i Beirut

Uppdaterad
Publicerad

En bilbomb detonerade i dag i ett område där Hizbollah har ett starkt fäste.

Explosionen skedde bara cirka 200 meter från Hizbollahs politiska högkvarter, rapporterar tv-kanalen Al-Manar. Enligt den statliga nyhetsbyrån var det ett fyrhjulsdrivet fordon, lastat med sprängmedel, som exploderade mitt i eftermiddagens rusningstrafik.

Ingen tog direkt på sig skulden för dådet, men sunnimuslimska militanta grupper har tidigare utfört attacker i området. Detta var den fjärde attacken mot Hizbollahfästet i södra Beirut, sedan den libanesiska shiarörelsen började strida på president Bashar al-Assads sida i inbördeskriget i Syrien i fjol, uppger myndigheter.

Spänningarna mellan shia- och sunnimuslimer i Libanon har ökar till följd av kriget i grannlandet. Libanesiska sunnimuslimer stödjer rebellerna i Syrien.

Tättbefolkat område

Enligt Al-Manar inträffade explosionen på en livligt trafikerad affärsgata i det tättbefolkade bostadsområdet Haret Hreik. Minst tre byggnader förstördes, bilar brann och panikslagna invånare rusade runt på gatorna sedan tv-kanalen varnat för fler bomber.

Libanons utrikesminister Adnan Mansour vädjade om internationellt stöd för att få slut på våldet.

Exminister dödades

Så sent som i förra veckan dödades sex personer och över 50 skadades vid en mycket kraftig explosion i Beirut. En av de dödade var före detta finansministern Mohammad Shattah som var sunnimuslim och kritiker av Hizbollahmilisen och regimen i Syrien.

Shattah var på väg till ett möte med oppositionen hos Saad al-Hariri, tidigare premiärminister och son till den hyllade politikern Rafiq al-Hariri, när bomben exploderade.

Rafiq al-Hariris son Saad al-Hariri, som även han varit premiärminister, anklagade element inom Hizbollah för dådet i förra veckan.

Hizbollah stöder Assad-regimen i Syrien.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.