Boko Haram publicerade förra veckan en video på Youtube i vilken gruppen riktar hot mot Kamerun. Foto: AFP PHOTO / BOKO HARAM

Flera fritagna efter Boko Harams masskidnappning

Uppdaterad
Publicerad

Kameruns armé har fritagit minst 24 av de flera dussin personer som kidnappats av Boko Haram i helgen i norra delen av landet. I grannländerna växer oron för terrorgruppens expansion.

Omkring 80 hem brändes ned när Boko Haram slog till mot flera byar i norra Kamerun, 6 kilometer från gränsen till Nigeria, tidigt i söndags. Fyra bybor som försökte stoppa terrorgruppen dödades och flera dussin kidnappades. Enligt myndigheterna rör det sig om 60-80 personer. Merparten av de bortförda ska ha varit barn, mellan 10 och 15 år gamla.

Terrorgruppen begav sig sedan tillbaka mot Nigeria med de kidnappade byborna. I dag meddelade Kameruns myndigheter att 24 av de bortförda har befriats.

Boko Haram

– De fritogs när försvarsstyrkor följde efter angriparna som var på väg tillbaka till Nigeria, säger Kameruns försvarsdepartements talesperson, Didier Badjeck.

Grannländerna oroliga

Boko Haram har ett starkt grepp om nordöstra Nigeria. I grannländerna växer oron för att gruppen ska ge sig på dem i försök att utöka sitt territorium. Söndagens kidnappning var en av de mest omfattande som genomförts av Boko Haram utanför Nigeria och inträffade dagen efter att Tchad hade skickat väpnade styrkor till Kamerun för att hjälpa grannlandet motarbeta upplopp. I förra veckan sa Tchads presidenten Idriss Déby att Boko Harams expansion in i Kamerun skulle kunna förstöra Tchads ekonomi.

– Vi kan inte förbli likgiltiga inför vad som händer i våra grannländer, sa han, enligt CNN.

Även Ryssland och USA har erbjudit Kamerun hjälp.

Just Kamerun och Niger har de senaste månaderna varit mål för flera av Boko Harams angrepp utanför Nigeria. Det här är första gången Boko Haram kidnappar kamerunska bybor. Tidigare kidnappningar har riktats mot specifika personer eller utlänningar i landet, skriver BBC. Kameruns president, Paul Biya, har kallat gruppen för ett ”globalt hot” och efterlyst ett internationellt samarbete mot den.

Vill ha en islamisk stat

Boko Haram, som anser att Nigeria styrs av icke-troende, använder sig av bombattentat, avrättningar och kidnappningar i sina försök att upprätta en islamisk stat. Gruppen tog till vapen 2009 och motsätter sig det västerländska inflytandet i Nigeria. Deras framfart har hittills kostat fler än 13.000 människor livet. 1,5 miljoner beräknas ha drivits på flykt från sina hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Boko Haram

Mer i ämnet