Malala Yousafzai har blivit känd för sin kamp för pakistanska tjejers rätt att gå i skolan. Foto: TT

Flera gripna för attack på Malala

Uppdaterad
Publicerad

Den pakistanska armén uppger att de gripit en grupp män som misstänks ha varit inblandade i attacken på Malala Yousafzai i nordvästra Pakistan 2012.

De beväpnade män som låg bakom mordförsöket på den pakistanska skolflickan Malala Yousafzai har gripits, enligt armén.

De tio gripna pekas ut som medlemmar av talibanrörelsen TTP och gripandet skedde inom ramen för den pågående pakistanska offensiven mot rebeller i de nordvästra delarna av landet.

Nominerad till Nobels fredspris

Malala Yousafzai sköts i huvudet av en beväpnad taliban 2012 på grund av sitt engagemang kring barns rätt till utbildning. Trots svåra skador överlevde hon attacken.

I en intervju i oktober berättade 16-åringen att hon nästan inte har några minnen från händelsen. Hon vaknade upp i Storbritannien där hon fortfarande bor, och efter en svår rehabilitering är hon fortfarande delvis förlamad.

Malala har, med sin historia, kommit att bli en internationell kämpe för alla barns rätt att gå i skolan. Hon fick förra året motta EU:s prestigefyllda Sacharov-pris och nominerades till Nobels fredspris.

”De trodde att en kula skulle tysta oss”

På sin 16-årsdag – som FN deklarerat ”Malala-dagen” – höll hon ett tal inför FN. Där gav Malala sitt svar till händelsen som nästan tagit hennes liv ett år tidigare:

– De trodde att en kula skulle tysta oss. Men de misslyckades.

– Malaladagen är inte min dag, det här är varje kvinnas dag, varje flickas och varje pojkes, som har höjt rösten för sina rättigheter, sade hon.

Sedan 11 års ålder har Malala bloggat om flickors rätt till utbildning. Hon arbetar också med att samla in pengar för att hjälpa barn med skolgång och göra den möjlig överallt på jorden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.