15 gripna i natt i Ferguson. Foto: TT

Flera gripna i Ferguson

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna fortsätter i amerikanska Ferguson efter beskedet om att polisen som sköt ihjäl unge Michael Brown inte blir åtalad. Under natten har 16 personer gripits, skriver St Louis-polisen på Twitter.

Nattens protester var till en början lugna, men eskalerade efter att polisen uppmanat demonstranterna att utrymma en gata.

”Polisen utfärdade en varning till demonstranterna att lämna gatorna. En del av dem ignorerade varningen och greps.” skriver polisen på Twitter. De skriver också att 16 gripits sammanlagt, varav en för att ha attackerat polisen med våld.

Michael Brown sköts till döds av polis

Även i andra delar av USA pågår protester mot åtalsbeskedet i Missouri. I San Francisco har en polis skadats av en glasflaska som kastades och även där har flera gripits, fler än ett dussin enligt en lokal tv-station. Även i Oakland, Kalifornien, greps ett antal demonstranter, liksom i Seattle.

Bojkott av black friday

Demonstranterna krävde att all black friday-reashopping skulle bojkottas i protest mot att polismannen Darren Wilson slapp åtal. De barrikaderade tre shoppingcenter för att stoppa shopparna från att handla.

”Ingen rättvisa – ingen fred”, löd ett av de slagord som skanderades under protesten. ”Sluta shoppa och gå med rörelsen”, manade också demonstranterna i St Louis-gallerian.

Omkring hundra personer lade sig under fyra och en halv minut på golvet inne i shoppingcentret. Protesten var en symbolhandling för att illustrera att Michael Browns kropp låg kvar på gatan i över fyra timmar efter att den vite polismannen skjutit ihjäl honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Michael Brown sköts till döds av polis

Mer i ämnet